Dostupni linkovi

Macron na udaru zbog pohvale maršala Petaina saradnika nacista


Emmanuel Macron, predsjednik Francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u srijedu da je "ligitimno" odati počast maršalu Philippeu Petainu, koji je predvodio francusku armiju u pobjedi u Prvom svjetskom ratu kod Verduna, ali je potom tokom Drugog svjetskog rata sarađivao sa okupatorskom nacističkom Njemačkom i učetvovao u deportaciji Jevreja.

Njegov potez ukazivanja počasti Petainu, zajedno sa još sedam drugih francuskih maršala koji su predvodili francusku vojsku u Prvom svjetskom ratu, čija se 100 godišnjica obilježava 11. novembra, uzrokovao je kritike jevrejskih grupa i njegovih političkih oponenata kao i socijalnih mreža.

"Ja smatram u potpunosti legitimnim da odam počast maršalima koji su predvodili našu vojsku u pobjedu" rekao je Macron u istočnom gradu Šarvile-Mezier gdje se nekada nalazila linija razdvajanja između Frnacuskih i Njemčakih trupa.

"Maršal Petain je bio veliki vojnik u Prvom svjetskom ratu", rekao je Macron. No kasnije je njegova predsjednička kancelarija objavila da povlače odluku.

"Petainu neće biti odata pošta 10. novembra" saopšteno je iz Jelisejske palate, uz dodatak da će samo petorici maršala koji počivaju na groblju zaslužnih građana Francuske u Parizu, biti odata posebna počast.

Macron je potom sam novinarima rekao da nije imao namjeru da pravda Petaina za zločine počinjene tokom Drugoh svjetskog rata, već da osigura da francuska istorija bude precizno zapamćena.

"Ja ne opraštam ništa, ali i ne želim da brišem ništa iz naše istorije" rekao je Macron dodajući da će se "uvijek boriti protiv antisemitizma".

Poznat kao "vojnikov vojnik" Petain je promovisan za glavnog komandanta francuske armije sredinom 1917., nakon pobjede kod Verduna, koja je bila najduža bitka Prvog svjetskog rata, i u kojoj je za 10 mjeseci borbe ubijeno više od 300.000 francuskih i njemačkih vojnika. Iz Velikog rata izašao je kao nacionalni heroj, čije je ime krasilo ulice i gradove širom Francuske.

Dvije denecije kasnije, kada je Francuska padala u ruke nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, Petain je imenovan za premijera. Njegova administracija, stacionirana u neokupiranom dijelu Francuske poznatom kao Viši sarađivala je sa nacističkom Njemačkom na deportaciji u uništenju Jevreja.

Bio je direktni saučesnik deportacije 13.000 Jevreja iz Francuske 1942.godine, što je sastavni dio holokausta

Nakon rata je osuđen na smrt zbog izdaje, ali mu je tadašnji predsjednik general Charles de Gaulle, njegov dugogodišnji poštovalac, preinačio kaznu na doživotni zatvor. Umro je u zatvoru 1951. u 95 -toj godini.

"Šokantno je da Francuska može odavati počast čovjeku koji je osuđen da ne zaslužuje da bude Francuz na suđenju održanom u ime naroda" rekao je Francis Kalifat, predsjednik Crifa, tijela koje predstvlja 400.000 ljudi okupljnih u jevrejskoj zajednici.

Jean-Luc Melanchon, lider ljevičarske Nepokorene Francuske, na Twitteru je napisao:

"Maršal Joffre bio je vojni pobjednik rata 1914-1918. Petain je izdajica i antisemita. Njegovi zločini i izdaja ne mogu biti izbrisani iz istorije. Macron ovoga puta si otišao predaleko".

XS
SM
MD
LG