Dostupni linkovi

Dodik odbio sastanak s ambasadorom Austrije


Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik odbio je da se sastane s ambasadorom Austrije u BiH, Martinom Pammerom, optuživši ga da je Bosni i Hercegovini činio sve da "ne dođe do željene saradnje".

"Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje s državom koju izuzetno poštujemo i s kojom smo htjeli da sarađujemo", napisao je Dodik u pismu Pammeru kao odogovor na njegov zahtjev za sastanak.

"Svojim djelovanjem i javnim istupima grubo ste se miješali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", ocijenio je Dodik koji bi za desetak dana trebalo da preuzme mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Naveo je da je Pamer "prije nekoliko mjeseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut".

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste nanijeli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu?", napisao je Dodik u pismu Pammeru.

XS
SM
MD
LG