Dostupni linkovi

Facebook blokirao 115 naloga nakon upozorenja vlasti SAD


Facebook je objavio da su blokirali 115 korisničkih naloga nakon upozorenja američkih vlasti da su na ovoj socijalnoj mreži primijetili sumnjive aktivnosti koje mogu biti povezane sa jednom stranom zemljom.

Potez Facebooka stiže par sati nakon što su američke agencije za spovođenje zakona upozorile Amerikance koji glasaju na izborima danas da budu obazrivi na pokušaje Rusije, Irana i drugih država da šire lažne vijesti preko socijalnih mreža.

"U ovom momentu mi nemama indikacija da je izborna inafastruktura naše zemlje kompromintovana na način što bi onemogućilo glasanje, promjenu glasanja, ili ometali sposobnost evidencije glasanja," navedeno je u zajedničkom saopštenju direktorice Domovinske sigurnosti Kristjen Nielsen, državnog tužioca Jeffa Sessionsa, direktora Nacionanalne obavještajne Dana Coatsa i direktora FBI-a Christopera Wraya.

"Ali, Amerikanci treba da budu svjesni da strani akteri, Rusija naročito, nastavljaju da utiču na javni sentiment i percepciju glasača preko akcija čiji je cilj sijanje razdora," takođe se upozorava u saopštenju i dodaje:

"Oni to mogu činiti šireći lažne informacije o političkim procesima i kandidatima, laganjem o njihovim sopstvnim aktivnostima i miješanju te širenju propagande na socijalnim medijima i drugim taktikama".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u reakciji u utorak ovo upozorenje, porukom da "optužbe o ruskim pokušajima da utiču na ishod izbora u Sjedinjenim državama nijesu više interesantne".

Govoreći na konferenciji za medije, nakon susreta sa španskim kolegom Jospeom Borrelom, Lavrov je rekao da "niti jedan dokaz o našem niješnju u bilo koje izbore ili referendume, bez obzira da li je riječ o SAD, Makedoniji, Crnoj Gori ili Kataloniji nije ponuđen".

Izjava Lavrova je u kontradikciji sa dokazima navedenim u optužnicima koje je podnijela kancelarija američkog specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Studija koja je objavljena prošle sedmice pokazala je su dezinformacije putem socijalnih medija u danima uoči aktuelnih izbora širene mnogo brže nego što je to bilo uoči predsjedničkih izbora 2016.

Facebook je saopštio da im je potrebna dodatna analiza da odrede da li su navedeni izbrisani nalozi povezani sa Rusijom ili Internet agencijom za istraživanje, a obje pomenunte strane u prošlosti su optuživane za pokušaje miješanja u izbore.

Facebook je saopštio da su na 85 uklonjenih naloga postavljani sadržaji na engleskom jeziku na njihovom Instagram servisu. Neki od Instagram naloga bili su "fokusirani na slavne osobe" i druge koji učestvuju u "političkoj debati".

Takođe je navredeno da je više od 30 naloga koje su ukolinili širilo postove na Facebooku na stranicama na francuskom i ruskom jeziku.

XS
SM
MD
LG