Dostupni linkovi

Crnogorske NVO traže od Brisela da zaštiti Taru


Kanjon Tare
Kanjon Tare

Grupa od osam nevladinih organizacija (NVO) uputila je u utorka pismo Evropskoj komisiji (EK) u kojem su zatražili pomoć u rješavanju problema devastacije rijeke Tare usljed izgradnje autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz Mreže za aformaciju nevladinog sektora (MANS).

Pismo je upućeno Generalnom direktoratu EK za životnu sredinu, odnosno generalnom direktoru za životnu sredinu, Danielu Kalehu i njegovim pomoćnicima Luisu Hereri i Natali Pouels.

Iz NVO-a sektora su rekli da je izgradnja autoputa Bar-Boljare dovela do značajne devastacije sliva rijeke Tare koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetskih rezervata biosfere i da to dokazuju snimci dijela između Mateševa i Jabuke (područje Kolašina), napravljeni dronom 23. oktobra 2018. godine.


Koalicija 27 traži pomoć EK u rješavanju ovog pitanja u svjetlu otvaranja pregovora o poglavlju 27, kako bi se obezbijedio javni pristup informacijama o pitanjima životne sredine u skladu sa međunarodnim standardima.

Oni traže pomoć od EK kako bi bila obezbijeđena odgovarajuća procjena postojeće i potencijalne buduće štete na rijeci Tari usljed izgradnje autoputa, dodjeljivanje dovoljno sredstava i sprovođenje adekvatnih i transparentnih mjera za praćenje i remedijaciju.

NVO traže i uspostavljanje kratkoročnih mjera remedijacije i revitalizacije rječne hidromorfologije i biodiverziteta rječne i priobalne vegetacije zasnovanih na dodatnim naučnim istraživanjima i nalazima iz Evaluacije nultog stanja biološkog monitoringa vodenog ekosistema rijeke Tare i izvještajima o monitoringu 2016 – 2018.

U pismu se navodi da precizna ruta autoputa i njegov potencijalni uticaj na zaštićena područja i dalje nijesu poznati javnosti.

Navodi se da svi izvještaji o praćenju koje prave različite institucije, sva projektna dokumentacija koja pokazuje više detalja o tačnoj trasi autoputa kroz zaštićenu zonu, osnovne informacije o finansijskim aranžmanima i plaćanjima, kao i mnogi drugi dokumenti, predstavljaju državnu tajnu.

"Pored toga, svi stručnjaci koje je Vlada angažovala za nadzor ovog projekta su obavezni da štite sve dobijene informacije kao poslovne tajne“, navodi se u pismu.

Pismo Evropskoj komisiji su uputili MANS, Green Home, Ozon, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Expeditio, Naša akcija, Centar za razvoj Durmitora i Breznica.

XS
SM
MD
LG