Dostupni linkovi

Nije izgledan sastanak od značaja između Trumpa i Putina u Parizu


Donald Trump Vladimir Putin u Helsinkiju, 16. jula 2018.
Donald Trump Vladimir Putin u Helsinkiju, 16. jula 2018.

I američki predsjednik i Kremlj sada nagovještavaju da Donald Trump i ruski predsjednik Vladmir Putin najvjerovatnije neće održati sastanak od suštinske važnosti u Parizu 11. novembra.

Putinov savjetnik je prošlog mjeseca objavio da je postignut preliminarni dogovor o susretu Putina i Trumpa u Parizu, gdje će biti održana ceremonija 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata.

Ali Trump je u ponedjeljak rekao da "vjerovatno neće" imati susret sa Putinom, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak izjavio da je "sastanak od suštinske važnosti" vjerovatno neizgledan u Parizu.

"Raspored multlateralnog događaja kojim se obilježava 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata ne dozvoljava dvijema stranama za takav sastanak" rekao je Peskov.

On je rekao da će se ipak "na ovaj ili onaj način" njihovi putevi ukrstiti i da će se susresti "na nogama" i dogovoriti kada se mogu susresti sljedeći put da pregovaraju o detaljima.

Njihov prvi summit, održan 16. jula u Helsinkiju bio je prvi zvanični od kada je Trump preuzeo dužnost u januaru 2017., iako su se prethodno neformalno susreli par puta.

Zbog ponašanja tokom summita u Helsinskiju američki se predsjednik suočio sa oštrim kritikama, naročito zato što je nagovijestio da vjeruje Putinovom negiranju o miješanju Rusije u predsjendičke izbore koje su ga doveli na družnost, čime je doveo u kontadikciju američke službe bezbjednosti koje tvrde suprotno.

Nad Trumpovim mandatom takođe se nadvija oblak ruske istrage o ruskom miješanju u izbore i o tome da li bilo kontakata Trumpovog tima sa Rusima.

XS
SM
MD
LG