Dostupni linkovi

Počelo suđenje bivšem čuvaru nacističkog logora


Ilustracija
Ilustracija

Suđenje 94-ogodišnjem Njemcu imenovanom samo kao Johann R. koji je navodno bio čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Štuthof na sjeveru Poljske počelo je u utorak u Minsteru u Njemačkoj.

Johann R otpužen je za stotine slučajeva saučesništva u ubistvu.

Optuženi je bio u logoru Štuthof kraj poljskog grada Gdanjska od juna 1942. do septembra 1944. godine. Tužioci tvrde da je znao da su zatočenici logora brutalno ubijani.

Otkako je kao 18-godišnjak počeo da služi u SS-u, vojnom krilu nacističke partije, Johann R. je omogućio užasavajuća ubistva, rekao je tužilac Andreas Brendel.

U logoru je stradalo 28.000 Jevreja, od ukupno 65.000 zatočenika. Zatočenici logora su ubijani u gasnim komorama, smrtonosnim injekcijama benzina ili fenola direktno u srce ili su strijeljani, gladovali do smrti i čak primoravani da budu napolju zimi bez odjeće dok se ne smrznu, rekao je tužilac.

Suđenje će se održavati ne više od dva dana zaredom tokom nedelje, a pošto je optuženi bio mlađi od 21 godine kada su se desili navodni zločini sudi mu se u sudu za maloletnike.

Centar Simon Vizental, koji se bavi lovom na naciste i koji je pomogao je da se locira dvadeset preživjelih iz logora Štuthof da bi svedočili ako je potrebno, naglasio je da su takva suđenja važna čak i posle više od 70 godina od kraja Drugog svetskog rata.

"Protok vremena ni na koji način ne umanjuje krivicu počinioca holokausta i starost ne bi trebalo da pruži zaštitu onima koji su počinili takve gnusne zločine", rekao je lovac na naciste, direktor izraelskog predstavništva centra Efraim Zuroff.

Logor je osnovan 1939. godine i najprije je korišćen kao glavno mjesto sakupljanja za Jevreje i Poljake iz obližnjeg grada Gdanjska na obali Baltičkog mora. Od 1940. korišćen je kao takozvani radno-obrazovni logor, gde su prinudni radnici, uglavnom poljski i sovjetski građani koji su dolazili u sukob s nacistima, poslati da služe kazne i često tamo umirali.

XS
SM
MD
LG