Dostupni linkovi

Prvi put izložen Kimov portret


Kim Džong Un

Sjeverna Koreja prvi put je javno izložila portret lidera Kim Džong Una, a analitičari ocjenjuju da je to početak gradnje kulta ličnosti mladog vođe.

Idealizovani portreti Kimovog djede i oca, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga i njegovog nasljednika Kim DŽon Ila, prisutni su širom zemlje.

Portreti su postavljeni na zidove svakog doma, kancelarije i učionice, a dvojica vođa predstavljena su u svakom selu, naselju i gradu, često u obliku mozaika ili statua.

Svakodnevne aktivnosti aktulenog vođe Sjeverne Koreje redovno su dokumentovane u državnim medijima, ali on do sada u širem društvu nije prikazivan u formi portreta, niti je poznato da je napravljena njegova statua.

Analitičari smatraju da bi to moglo da se promijeni od posjete kubanskog predsjednika Migela Dijaz-Kanela tokom prošlog vikenda. Kada je Kim dočekao kubanskog lidera na Međunarodnom aerodromu u Pjongjangu, ispred zgrade su bili postavljeni veliki odvojeni portreti dvojice muškaraca, prenio je AFP.

Analitičari smatraju da Kim na ovaj način želi da označi početak svog "drugog mandata" i da bi naredni period mogao biti fokusiran na jačanje njegovog političkog autoriteta i harizme. Kim je naslijedio čelni položaj u državi od svog pokojnog oca 2011. godine, kada je bio u dvadesetim godinama.

XS
SM
MD
LG