Dostupni linkovi

Uginulo četiri od šest nosoroga u Čadu


Nosorog, fotoarhiv
Nosorog, fotoarhiv

Četiri od šest crnih nosoroga koji su u maju pušteni u čadski nacionalni park Zakuma, iz kog je ta vrsta nestala pre skoro pola veka, uginulo je, saopštila je nevladina organizacija Afrikan parks (African Parks).

"Pronađena su još dva leša crnih nosoroga u čadskom nacionalnom parku Zakuma, što broj uginulih životinja puštenih u maju podiže na četiri", navedeno je u saopštenju te NVO za zaštitu divljih životinja.

Dva nosoroga su pronađena mrtva sredinom oktobra.

"Možemo da potvrdimo da nijedan nosorog nije bio žrtva lovokradica", navela je NVO i ocenila da je mogući uzrok smrti "loše prilagođavanje novom okruženju".

Na inicijativu Afrikan parksa, južnoafričkih nacionalnih parkova, i vlada Čada i Južne Afrike, šest nosoroga je u maju pušteno u nacionalni park u savani na jugoistoku Čada. To je trebalo da bude početak stvaranja novog doma za crne nosoroge, čiji je poslenji primerak tu viđen 1972.

Čad i Južna Afrika su 2010. potpisali sporazum o saradnji u cilju očuvanja biodiverziteta i osiguranje dugoročnog opstanka ugroženih životinjskih vrsta u Zakumi.

Posle sedam godina rada krivolov je sveden gotovo na nulu, što je omogućilo puštanje nosoroga u divljinu. Hiljade nosoroga u Africi se svake godine ubije zbog rogova, veoma cenjenih u tradicionalnoj medicini u Kini i Vijetnamu.

Na kontinentu i dalje živi oko 5.000 crnih nosoroga, od čega 1.900 u Južnoj Africi. Pre Čada, crni nosorozi su vraćeni u Bocvanu, Tanzaniju, Zambiju, Malavi i Ruandu.

XS
SM
MD
LG