Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija i Kosovo da se sretnu 'na pola puta'


Srbija i Kosovo su daleko od sveobuhvatnog mirovnog rešenja, uprkos otvorenim razgovorima o mogućoj razmeni teritorija u cilju postizanja sporazuma, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić za Fajnenšel tajms.

Brnabić je rekla da bi razmena teritorija, i kada bi bila dogovorena, bila "samo deo mogućeg konačnog rešenja", i da ne bi bila dovoljna za mirovni sporazum.

"Konačni sporazum, ako bude postignut, moraće da bude sveobuhvatan. Moraće da uključi ljudska prava, manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje oba jezika, kao i kulturno nasleđe, crkve i manastire", kazala je Brnabić u intervjuu za britanski list.

Ona je rekal i da dogovor Srbije i Kosova koji bi podrazumevao razmenu teritorija ne bi otvorio takozvanu "Pandorinu kutiju" na Balkanu.

"Pandorina kutija je otvorena pre tačno 10 godina, kada su države priznale nezavisnost Kosova. Mi sada pokušavamo da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete reći da smo pre 10 godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o promeni granica", dodala je Brnabić.

Srpska premijerka je navela da lideri kosovskih Albanaca prave veliku grešku ako misle da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati formalnim srpskim priznanjem kosovske nezavisnosti. "Oni misle 'Da, Srbija će jednostavno da prizna našu nezavisnost', ali to se svakako neće desiti. Oni moraju da se pomere iz svoje udobne pozicije i sretnu se s nama na pola puta, gde ih mi čekamo. Hajde da napravimo kompromis, šta god to zahtevalo", kazala je Brnabić.

"Svaki dan koji izgubimo u ovom zamrznutom konfliktu je dan koji je mogao biti dobijen za stabilniju i prosperitetniju budućnost svih nas", navela je predsednica Vlade Srbije. Ona je za FT kazala da je presedniku Kosova Hašimu Tačiju, s kojim je u sredu razgovarala u Minsku, rekla da se pita "postoji li iskrena želja nekih političara u Prištini da dijalog bude nastavljen i da se dođe do sporazuma".

Govoreći o pristupnim pregovorima s Unijom, Brnabić je rekla da je članstvo Srbije u EU 2025. godine "veoma ambiciozan cilj". "Mislim da je mnogo važnije da budemo spremni za ulazak, nego da postanemo član ako nismo u potpunosti spremni za to. Ako niste spremni za EU, onda obe strane gube. EU postaje slabija, a i vaša zemlja takođe", dodala je predsednica Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG