Dostupni linkovi

RS ima dobre odnose s Rusijom, a želi bolje veze s SAD-om


Zgrada Vlade Republike Srpske

Republika Srpska (RS) pozdravila bi unapređenje odnosa sa svim zainteresovanim stranama u međunarodnoj zajednici - navedeno je u izvještaju koji je vlast tog bh. entiteta uputila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Kako se približava formiranje nove vlade sa strankama koalicije na čelu sa SNSD-om, RS očekuje razvoj boljih odnosa sa svim zainteresovanim stranama u međunarodnoj zajednici. RS cijeni podršku koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini i ostaje posvećena evropskim integracijama BiH", navodi se u izvještaju.

Dodaje se i da RS također “uživa dobre odnose sa Rusijom i drugim državama izvan Evropske unije i očekuje snažne, pozitivne odnose sa drugim članovima međunarodne zajednice. Posebno, RS se nada da će naredne četiri godine dovesti do boljih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i njenim zvaničnicima u BiH. Za takav odnos potrebno je uvažavanje i poštovanje dejtonskog sistema, u čijem nastanku su SAD igrale ključnu ulogu."

"RS je spremna da radi sa novim američkim ambasadorom na ostvarivanju tješnjih odnosa na osnovu uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnog prava, bez uplitanja u unutrašnja pitanja BiH", navodi se u izvještaju.

Zaničnici tog bh. entiteta su svoj izvještaj, kao i ranijih godina, uputili uoči obraćanja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o statusu implementacije mira u BiH.

XS
SM
MD
LG