Dostupni linkovi

Brnabić: Nema konkretnog plana oko Kosova


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je dijalog Beograda i Prištine već sam po sebi kompromis, da ne postoji nikakav konkretan plan ni dokument koji je na stolu i da Srbiji niko ne treba da govori o čemu može, a o čemu ne može da razgovara, niti da postavlja 'crvene linije'.

"Dijalog je već toliko težak, tako kompleksan, toliko emotivan, da potpuno nema smisla da na tu težinu, kompleksnost, tako emotivnu stvar, vi još dodatno povlačite 'crvene linije' kada uopšte nismo došli do bilo kakavog dogovora. Dakle, te 'crvene linije' mogu samo da smetaju", rekla je Brnabić novinarima u Oksfordu.

Ona je rekla da prvo treba videti da li Beograd i Priština uopšte mogu da dođu do nekog eventulanog dogovora.

Brnabić je istaknula da ne postoji nikakav konkretan plan s kojim bi građani Srbije mogli da se upoznaju. "Ono što je važno i što mi ponavljamo: da smo mi spremni za kompromis... a to je da obe strane nešto treba da dobiju i obe strane nešto moraju da izgube. Sve u tom međuprostoru u kojem je moguće da postoji neki dogovor koji će dovesti do dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, jeste kompriomis", rekla je premijerka Srbije na konferenciji “Izazovi vlada 2018” koja se održava na univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji.

Dijalog i Beograda i Prištine koji se održava posredstvom EU u zastoju je neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG