Dostupni linkovi

Zamjenik premijera Uzbekistana otpušten nakon izvještaja RSE


Lokalni zvaničnici i farmeri prisiljeni su da stoje u kanalu ispunjenom vodom

Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev otpustio je zamjenika premijera Zojira Mirzaeva, nakon izvještaja uzbekistanskog servisa RSE u kojem se otkriva da su visoki zvaničnici ponizili farmere tokon nedavne poljoprivredne inspekcije u ruralnom području.

U izjavi objavljenoj na internet stranici predsjednika Uzbekistana 29. oktobra navodi se da je Mirzaev otpušten zbog ozbiljnih nedostataka i da je jedna od njegovih dužnosti bila da osigura vladavinu prava i očuva prava i slobode građana.

Izjava je objavljena dva dana nakon što je uzbekistanski servis Radija Slobodna Evropa objavio izvještaj nakon što su istražili pozadinu slike na kojoj se vide lokalni zvaničnici i farmeri prisiljeni da stoje u jarku ispunjenom vodom, u okrugu Okurgon nedaleko od Taškenta.

Uzbekistanski servis identifikovao je lokaciju gdje se incident dogodio, kao i identitet osoba, uključujući Mirzaeva. Lokalni zvaničnik, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su trojica od šest muškaraca koji stoje u jarku službenici administracije u tom okrugu, dva muškarca su farmeri, a jedan je stariji lider lokalne zajednice.

Nekoliko regionalnih zvaničnika i Mirzaev su ih natjerali da stoje u jarku, izjavio je izvor za RSE.

XS
SM
MD
LG