Dostupni linkovi

Sastanak saudijskog i turskog tužioca u slučaju Khashoggi


Jamla Khashoggi prije ulasja u saudijski konzulat u Istanbulu, 2. oktobra

Saudijski državni tužilac koji predvodi istragu ubistva novinara Jamala Khashoggija u ponedjeljak se sastao s javnim tužiocem u Istanbulu, javila je u ponedjeljak turska državna novinska agencija Anadolija.

Ubistvo Khashoggija, kolumniste Washington Posta i kritičara krunskog princa Mohammeda bin Salmana, izazvalo je međunarodno zgražanje i eskaliralo je u krizu u najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Saudijski javni tužilac Saud Al Mojeb izjavio jeda je ubistvo učinjeno s predumišljajem, iako je prethodno tvrdio da se radilo o nenamjernom ubojstvu.

Turski tužioci pripremili su zahtjev za izručenjem iz Saudijske Arabije 18 osumnjičenih koji su uhapšeni u Rijadu u okviru istrage. Među osumnjičenima je i 15-člani sigurnosni tim koji je stigao avionom u Tursku nekoliko sati prije ubistva i koji ga je izveo.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao je da će oni koji stoje iza ubistva biti krivično gonjeni u kraljevstvu. Turska je saopćila da je podijelila informacije o istrazi s drugim zemljama među kojima su Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska i Rusija, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG