Dostupni linkovi

Potpisan ugovor za rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin


Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, ministar Rasim Ljajić, predsednik kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli, vd direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora
Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, ministar Rasim Ljajić, predsednik kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli, vd direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je komercijalni ugovor za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar-Tutin sa turskom kompanijom "Tašjapi".

Ugovor, kako je navela ministarka Mihajlović, obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projektne dokumentacije i izvođenje radova na rekonstrukciji 22,5 kilometara državnog puta Novi Pazar-Tutin, i deo je okvirnog sporazuma kojim su predviđene i dve konekcije puta Beograd – Sarajevo.

Vrednost radova na putu Novi Pazar – Tutin izosi 24 miliona evra. „20 procenata će biti iz Budžeta Republike Srbije, 80 procenata iz kredita po fiksnoj kamatnoj stopi“, navela je Mihajlović.

„Komercijalni ugovor podrazumeva i izradu idejnog projekta, zatim plan detaljne regulacije, kao i projekat za izvođenja radova. Za to je potrebno maksimalno 10 meseci, takav je dogovor u ugovoru, a samo izvođenje 24 meseca. Nadam se da će biti i pre, ali hajde da se držimo barem ovih rokova“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i dodala i da očekuje da se, osim rokova, ugovor poštuje i kada je u pitanju kvalitet radova, kao i dogovorena cena.

Predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli rekao je da se nada da će raditi i na budućim projektima. „Hvala vam što ste nam dozovolili da ostvarimo takoreći naš san za ovaj projekat. Žekim puno uspeha i vama i narodu Sandžaka i nadam se da ćemo imati još uspešnijih i još boljih projekata“.

Predstavnici Vlade Srbije su naveli da u regiji u kojoj se rekonstruiše put živi preko 150.000 građana i da su brži protok robe i ljudi neophodni, dok je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao i da je put Novi Pazarv – Tutin trenutno u takvom stanju da ugrožava i bezbednost putnika.

„Kada vozite kolima, kao da vozite slalom... Bukvalno morate da vozite slalom da biste stigli od tačke A do tačke B. Na kraju krajeva, na ovom putu je tragično stradao i bivši predsednik opštine (Tutin) Šemsudin Kučević. Tako da, izgradnja ovog puta predstavlja na neki način i dug prema tom čoveku koji se toliko dugo borio i zalagao da se ovaj put rekonstruiše“, rekao je Ljajić koji je dodao da je malo ko verovao da će se ovaj put zaista rekonstruisati, s obzirom na to da se o tome govorilo godinama unazad.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa o dosadašnjim ulaganjima Turske u regiju Sandžaka, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, rekao je da je, preko Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), do sada u Sandžak uloženo oko 20 miliona dolara, kao i da su planu nova ulaganja.

„Imamo planove u poljoprivrednom i u privrednom smeru. Trenutno imamo jednu predškolsku ustanovu, imamo projekat za jedan most, imamo rekonstrukciju Isabegov hamama u Novom Pazaru, imamo u Novom Pazaru i rekonstrukciju zgrade suda... Imamo veliki broj projekata koji čeka i veliki broj koji smo uradili, ali su putevi Novi Pazar – Tutin, Tutin – Sjenica imali prvenstvo“, rekao je ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič koji je dodao da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose i da očekuje da uskoro počne i realizacija projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

XS
SM
MD
LG