Dostupni linkovi

Mattis: Ubojstvo Khashoggija podriva regionalnu stabilnost


Slika novinara Jamala Khashoggija
Slika novinara Jamala Khashoggija

Američki ministar obrane Jim Mattis (Džim Matis) rekao je na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Manami da ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija (Džamal Kašogi) "podriva regionalnu stabilnost" i upozorio da će State Department poduzeti dalje mjere kao odgovor na njega.

Mattis nije imenom pomenuo Saudijsku Arabiju u vezi s brutalnim ubojstvom novinara u konzulatu te zemlje u Turskoj 2. listopada. On je, međutim, ukazao na to da je američki državni tajnik Mike Pompeo (Majk) ukinuo vize Saudijcima osumnjičenim za ubojstvo i rekao da će biti poduzete i dodatne mjere.

"Imajući u vidu da je mir i nepokolebljivo poštivanje ljudskih prava u našem kolektivnom interesu, ubojstvo Khashoggija u jednom diplomatskom okruženju treba nas sve zabrinuti", rekao je Mattis u glavnom gradu Bahreina, Manami.

"Kada jedna nacija prestane poštivati međunarodne norme i zakon, ona oslabi regionalnu stabilnost u trenutku kada je ona najpotrebnija", dodao je šef Pentagona.

On je insistirao na ozbiljnosti situacije, ali je ostao obazriv oko političkih posljedica tog ubojstva.

"Nastavit ću konzultacije s predsjednikom i državnim tajnikom koji procjenjuju utjecaj tog incidenta na našu strategiju", rekao je on.

XS
SM
MD
LG