Dostupni linkovi

Bannon formalno podržao desničara Bolsonara na izborima u Brazilu


Steve Bannon

Bivši glavni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i globalni lider konzervativnih deničarskih snaga Steve Bannon u petka je formalno podržao ekstremnog desničara Jaira Bolsonara za predsjednika Brazila u nadi da će tako pojačati njegove šanse za pobjedu na izborima u nedjelju, javlja Reuters.

"Kapetan Bolsonaro je brazilski patrot, i ja vjerujem veliki lider za svoju zemlju u ovom istorijskim momentu," rekao je Bannon Reutersu.

Jair Bolsonaro strasni zagovornik torture, poznat po ekstremno desničarskim stavovima, mizioginiji, mržnji prema migrantima, LGBT populaciji i ljevici za koju je prije nekoliko dana poručio da će ih "očistiti" iz Brazila ukoliko pobijedi na nedjeljnim izborima, ima najviše izgleda da postane predsjednik šeste po broju populacije zemlje na svijetu.

Kandidat desničarske Socijal liberalne stranke Jair Bolsonaro
Kandidat desničarske Socijal liberalne stranke Jair Bolsonaro

U četvrtak je najugledniji svjetski lingvista i poznati intelektualac profesor emeritus MTI Univerziteta Noam Chomsky zajedno sa još 14 svjetskih intelektualaca, političara i aktivsita upozorilo da je "Bolsonaro prijetnja svijetu a ne samo brazilskoj demokratiji u povoju".

U apelu koji je objavio britanski The Guardian koji među ostalim potpisuju i gradonačlnica Barselone Ada Colau, francuski političar Benoit Hamon, Frei Betto brazilski autor, kanadska novinarka i autorka Naomi Klein, evropska europoslanica zelenih Karima Delli navodi se da su žene, LGBT aktivisti, branioci ljudskih prava, zaštitnici životne sredine i starosjeodici te zemlje, svi u riziku ukoliko pobijedi ovaj ekstremno desničarski kandidat.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Bolsonaro pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju 28. oktobra.

XS
SM
MD
LG