Dostupni linkovi

EU zabranila plastične proizvode za jednokratnu upotrebu


Plastične slamke za piće

Evropski parlament podržao je zabranu korištenja niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu širom Evropske unije (EU), kako bi zagađivanje okeana bilo prekinuto.

Poslanici EU podržali su na godišnjem zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu zabranu upotrebe plastičnog pribora za jelo, kao i tanjira, štapića za uši, te slamki za piće i plastičnih štapića za balone.

Prijedlogom zakona o zabrani predviđa se i smanjenje upotrebe jednokratne plastike za pakovanja hrane i pića, kao što su plastične šolje.

Neimenovani poslanik EU izjavio je da će, ukoliko se nešto ne preduzme, do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego riba, javio je Bi-Bi-Si.

Evropska komisija je u maju predložila zabranu, za koju se EU nada da će stupiti na snagu do 2021. godine.

Za uvođenje zabrane glasao je 571 poslanik, dok su 53 člana Evropskog parlamenta glasala protiv prijedloga.

Naučnici navode da se u evropske vode svakodnevno baci oko 150.000 tona plastike, koja uz pomoć vodenih struja može da pređe velike udaljenosti.

Štetan uticaj plastike na život u moru je veliki, jer ribe i veliki vodeni sisari mogu uginuti usljed zagađenja. Kitovi mogu pojesti plastične kese, nakon čega nisu u stanju da jedu pravu hranu, što može dovesti do njihovog uginuća.

XS
SM
MD
LG