Dostupni linkovi

Cerar: Makedonija donosi istorijske odluke


Makedonci na skupu podrške članstvu u EU

Potpredsednik Vlade Slovenije i ministar spoljnih poslova Miro Cerar izjavio je danas u Skoplju da Makedonija donosi "istorijske odluke koje će biti važne za ceo region".

Na konferenciji za novinare sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovom, Cerar je istakao da Slovenija u potpunosti podržava put Makedonije ka EU i NATO.

Cerar je ocenio da prijem Makedonije u EU treba da bude samo pitanje vremena, i dodao da je zadovoljan što je u makedonskom parlamentu postignuta dvotrećinska većina za izmene Ustava radi rešavanja spora s Grčkom, što je uslov za evroatlantsku integraciju Makedonije.

Septembarski "konsultativni referendum nije ispunio pravni uslov, ali rezultat je bio pozitivan i poslao je snažnu poruku da je narod za ulazak u EU i NATO i zato je proces u parlamentu legitiman", rekao je ministar spoljnih poslova Slovenije, prenose makedonski mediji.

Cerar je kasnije na sastanku s premijerom Zoranom Zaevom pozdravio odluku parlamenta o rešavanju spora oko naziva Makedonije, ističuči da je to "iskorak Makedonije u "evroatlantskim integracijama".

XS
SM
MD
LG