Dostupni linkovi

Kulturna stanica Svilara: U susret Evropskoj prestonici kulture


Novi Sad
Novi Sad

Kulturna stanica "Svilara", otvorena je u Novom Sadu kao druga kulturna stanica koja će u toku 2018. godine početi sa radom u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja, a u susret 2021. godini, kada će taj grad biti Evropska prestonica kulture. U pitanju je bila rekonstrukcija stare novosadske fabrike za bojenje svile, a time je otvoren novi prostor za aktivnosti i kulturne sadržaje.

Podršku otvaranju novih kreativnih habova i kulturnih stanica poput "Svilare", pružio je Kabinet predsednice Vlade Ane Brnabić kroz aktivnosti Saveta za kreativne industrije, ali i Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade.

Otvaranje Svilare je deo platforme "Srbija stvara (Serbia creates)" koja ima za cilj promovisanje Srbije kao kreativne i inovativne zemlje, koja stvara bolje uslove za promociju svog stvaralaštva širom sveta.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao na otvaranju "Svilare" da je projekat koštao nešto više od 62 miliona dinara, a da je 65 odsto tog novca obezbedila Vlada Srbije i 35 odsto Grad Novi Sad.

"Mi danas pokazujemo da verujemo u budućnost i da imamo sposobnost i znanja da razvoj i napredak poklonimo i prepustimo našim potomcima i deci koji će i ovaj grad i Srbiju učiniti boljim mestom za život", rekao je Vučević.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na otvaranju "Svilare" da je uveliko započet proces "drugačijeg brendiranja Srbije", te da će taj brend predstavljati projekti poput Evropske prestonice kulture Novi Sad 2021 (EPK 2021) i Kulturne stanice "Svilara", koja je danas otvorena u tom gradu.

Ona smatra da Srbija ima potencijala da bude "pobednik u četvrtoj industrijskoj revoluciji".

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će Pokrajinska vlada i Fondacija 2021, zajedno sa Gradom Novim Sadom i Radio televizijom Vojvodine, krenuti u potpuno novi projekat adaptacije postojeće zgrade Radija Novi Sad i Studija M, te da će taj projekat biti pokrenut u narednih nekoliko nedelja.

"To će biti budući 'Muzej 20 veka' kojim će upravljati Kulturni centar Miloš Crnjanski, a sadržaj će osmisliti Fondacija 2021, uz potpuno oživljavanje Studija M i koji će biti verujem nova kulturna stanica grada", rekao je Mitrović.

Direktor Fondacije 2021 Nemanja Milenković, rekao je da će do 2021. godine, kada će Novi Sad biti prestonica kulture u Evropi, biti završeno i osposobljeno ukupno šest kulturnih stanica.

Kulturne stanice, prema njegovim rečima, treba da posluže za "internacionalizaciju kulturne scene Novog Sada i Srbije, ali i decentralizaciji kulture".

XS
SM
MD
LG