Dostupni linkovi

Crkva razdora na Rumiji


SPC je limenu crkvu prekrila fasadom od kamena
SPC je limenu crkvu prekrila fasadom od kamena

Trinaest godina nakon što je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) na vrh Rumije postavila limenu crkvu, taj objekat ne prestaje da izaziva kontroverze.

Pored toga što je država iste godine kada je limeni objekat postavljen donijela rješenje o njegovom uklanjanju, to se do danas nije desilo. U međuvremenu, SPC je limenu crkvu prekrila fasadom od kamena, a zvanične reakcije države još nema.

Radovi koje je proteklih petnaestak dana na limenom objektu na vrhu Rumije izvodila Mitropolija crnogorsko -.primorska vjerovatno bi u javnosti prošli neopaženo da se na socijalnim mrežama nijesu pojavile fotografije na kojima se vidi izgrađeni dio zida od kamena i betona, skela, mješalica za beton i radnici.

Kako je RSE nezvanično saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, inspektori su otišli na Rumiju, a o onome šta su zatekli na terenu kao i o eventualnim mjerama, javnost će biti obaviještena narednih dana.

Inače, nakon objavljivanja fotografija na socijalnim mrežama i internet portalima, prvi je reagovao predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Barthi koji je od najviših predstavnika državne vlasti i čelnika u Baru zatražio da zaustave radove i upozorio ih da najnoviji postupci mitropolije SPC u Crnoj Gori mogu ugroziti mir.

Uprkos zahtjevima reakcije države još nema (na fotografiji premijer Duško Marković)
Uprkos zahtjevima reakcije države još nema (na fotografiji premijer Duško Marković)

Barthi je u pismu premijeru Dušku Markoviću ocijenio "da se radi o okupaciji Rumije pred nosom zvaničnih struktura Bara i države te da bi cijeli prostor trebalo dovesti u prvobitno stanje, prije postavljanja objekta 2005. godine". Barthi za RSE kaže da je krajnje vrijeme da država reaguje.

"Sada je krajnje vrijeme da na sva ova dešavanja reaguju i predsjednik Vlade, crnogorske institucije kao i predsjednik Crne Gore čiju smo izjavu na temu crkve čuli prije nekoliko dana. Treba da reaguju jer posljednje izjave i postupci velikodostojnika SPC idu u pravcu protiv države i crnogorskih rukovodilaca. Ja mislim da država sada treba da kaže stop, ne protiv Crkve nego protiv svih dešavanja i svih tih radnji koje ne idu u prilog niti demokratiji niti slobodi vjeroispovijesti", ocjenjuje Bahti.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC su saopštilli da ništa nijesu radili u tajnosti i da su, kako navode, "ispunili zavjet i viševjekovno vjerovanje naroda podrumijskog kraja da će na vrhu Rumije biti obnovljena crkva kada se prikupi dovoljno kamenja".

Iz Mitropolije su saopštili da je taj zavjet ispunjen 2005. godine kada je, kako navode, Crkva Svete trojice na Rumiji obnovljena, dodajući da je toj crkvi "zlonamjerno, političkom zloupotrebom, u crnogorskoj javnosti pripisano da je poremetila "barski međuvjerski sklad".

Podsjetimo, postavljanjem limene crkve prekinuta je viševjekovna tradicija prema kojoj su vjernici svih konfesija, poštujući kult Svetog Vladimira, jednom godišnje iznosili krst na Rumiju kod Bara.

Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka kaže za RSE da je gotovo siguran da će država ovoga puta reagovati na očigledne provokacije SPC u Crnoj Gori koja, kako je kazao, sada igra veoma opasnu igru:

Medeni mjesec u odnosima SPC sa crnogorskim vlastima završen: Mustafa Canka
Medeni mjesec u odnosima SPC sa crnogorskim vlastima završen: Mustafa Canka

"Osjećaju i znaju da je njihov medeni mjesec u odnosima sa crnogorskim vlastima, a koji je trajao više decenija, završen. Zato su i krenuli u homogenizaciju svojih vjernika i počeli veoma opasnu igru u sredinama koje su multinacionalne i multikonfesionalne, a u slučaju Rumije - sveta mjesta za sve vjere i narode koji vijekovima u slozi žive ispod te predivne planine", smatra Canka.

Podsjećajući da su pripadnici ostalih konfesija prestali da učestvuju u tradicionalnom pohodu na Rumiju te 2005. godine kada je Srpska pravoslavna crkva helikopterom vojske tadašnje Državne zajednice Crne Gore i Srbije prenijela metalni objekat u vidu crkve na vrh te planine, Canka upozorava da su i sada u pitanju provokacije:

"Manjinski narodi zbog toga sada moraju biti veoma oprezni i odmjereni i ne reagovati na očigledne provokacije. Reakcija nadležnih državnih organa, uvjeren sam, ovoga puta neće izostati. U narednim danima i mjesecima vidjećemo kakvog će obima ta reakcija biti", kaže Canka.

Podsjetimo, 22. jula daleke 2005. kada je crkva postavljena, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, donosi rješenje o njenom uklanjanju, jer je bespravno postavljena. To rješenje, međutim do danas nije izvršeno.

Deset godina kasnije, 2015. godine Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore u cilju zaštite kulta Svetog Vladimira predlaže izmještanje limene crkve sa vrha Rumije. Ni taj prijedlog nije bio dovoljan nadležnim državnim organima da reaguju i narede izmještanje tog objekta.

Da pojavljivanje predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u mjestima gdje žive predstavnici manjinskih naroda izaziva tenzije, pokazao je i slučaj iz jula ove godine kada je crnogorska policija spriječila incidente u Svaču kod Ulcinja.

Tamo je mitropolit Amfilohije pokušao da održi liturgiju na lokalitetu Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču u Opštini Ulcinj, čemu se suprotstavio jedan broj mještana Albanaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG