Dostupni linkovi

Mektić: Najkasnije sutra će biti poznata lokacija za smještaj migranata u Bihaću


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Privremena smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća bit će poznata najkasnije sutra, a policija Unsko-sanskog kantona (USK) će iz sigurnosnih razloga u narednim danima zaustaviti daljnji priliv migranata u ovaj dio Bosne i Hercegovine - zaključci su sa današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK-u, prenosi Fena.

Ministar Mektić potvrdio je kako je ovo bio prvi konkretan sastanak, na kojem su dogovoreni dalji potezi.

Najkasnije sutra će biti poznata smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća, na kojoj će biti smještena sva lica koja trenutno borave po gradskim ulicama, parkovima, ali i privatnim smještajima.

"Ne možemo im naravno zabraniti slobodno kretanje, ali ćemo ga iz bezbjedonosnih razloga morati reducirati, kao što je i u drugim evropskim zemljama učinjeno," dodao je Mektić.

Migranti na granici BiH i Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je kako će policija, također iz sigurnosnih razloga, morati zaustaviti daljnji priliv migranata u ovaj kanton.

"Postavit ćemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi s ulaskom novog broja migranata, sigurnosna situacija ovdje bila i definitivno narušena. Sve prevoznike u BiH ćemo o tome obavijestiti, kako bi prestali prevoziti migrante, koji neće moći ući na područje kantona," ustvrdio je Koričić.

Premijer USK Mustafa Ružnić i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) dodali su da će sve biti učinjeno da migranti koji već borave na području kantona, na novoj smještajnoj lokaciji u Bihaću budu adekvatno zbrinuti, u humanim i ljudskim uslovima.

XS
SM
MD
LG