Dostupni linkovi

Palmer u Prištini: Podrška dijalogu sa Srbijom


Metju Palmer prilikom susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, Priština, 23. oktobar 2018.
Metju Palmer prilikom susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, Priština, 23. oktobar 2018.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Metju Palmer sastao se u utorak u Prištini sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a u toku dana sastaće se i sa ostalim zvaničnicima na Kosovu. Nije predviđeno da se obrati medijima.

Iz Predsedništva Kosova saopšteno je da je Palmer pružio podršku SAD-a procesu dijaloga Kosova i Srbije, dok je Tači rekao da je nakon sporazuma Makedonije i Grčke, sada red na istorijski sporazum Kosova i Srbije.

„Ovo je najbolji trenutak da se postigne istorijski sporazum koji će osigurati recipročno priznanje između Kosova i Srbije“, citira se da je rekao Tači. Dodaje se da su razgovarali i o bilateralnim odnosima, političkim dešavanjima u zemlji, evroatlanskim integracijama i o Kosovskim bezbednosnim snagama.

Premijer Haradinaj je nakon sastanka izjavio da je Palmeru preneo da je Kosovo, u slučaju postizanja konačnog sproazuma sa Srbijom, nepokolebljivo u očuvanju ustavne realnosti na Kosovu, „koja je postignuta zahvaljujući požrtvovanju našeg naroda i dugoročne američke investicije i investicija strateških saveznika“.

Haradinaj je dodao da se Vlada Kosova za konačnu fazu dijaloga sa Srbijom angažovala ujedinjavanje političkih snaga i izradila Rezoluciju po tom pitanju.

On je takođe Palmera informisao o tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, a za čije je uspostavljanje uloga Amerike i NATO-a nezamenljiva.

Haradinaj se inače oštro protivi ideji predsednika Kosova, Hašima Tačija o „korekciji granice“ između Kosova i Srbije prilikom postizanja konačnog sporazuma.

Palmer je prošle nedelje u Beogradu rekao da se Vašington ne zalaže ni za jedno konkretno rešenje za Kosovo, već da ohrabruje dve strane da ga same pronađu. Pozvao je dve strane da ne propuste ovu istorijsku šansu. Na Bezbednosnom forumu on je naveo da razume zabrinutost zbog ideja o, kako je naveo, „prilagođavanju granica“, ali je ocenio i da je zamrznuti konflikt „rizik po regionalnu stabilnost“.

XS
SM
MD
LG