Dostupni linkovi

Stiven Mnučin se sastao sa saudijskim princem u Rijadu


Stiven Mnučin
Stiven Mnučin

Visoki zvaničnik SAD-a Stiven Mnučin razgovarao je u ponedeljak uveče u Rijadu sa saudijskim prestolonaslednikom Miohamedom bin Salmanom, uprkos rastućoj zabrinutosti zbog uloge Saudijaca u ubistvu novinara Džamala Kašogija.

Sastanak je, prenosi BBC, održan iza zatvorenih vrata. Zvanično je saopšteno da su Mnučin i bin Salman razgovarali o ekonomskim i problemima borbe protiv terorizma, kao i o smrti Džamala Kašogija.

Saudijski državni mediji izvestili su da su naglasili "važnost strateškog partnerstva Saudijske Arabije i SAD-a".

Razgovori su održani uprkos činjenici da je gospodin Mnučin - kao i mnogi drugi zapadni političari i privrednici – rekao da neće učestvovati na velikom investicionom forumu u glavnom gradu Saudijske Arabije ove sedmice.
Mnogi svetski lideri osudili su ubistvo Kašogija i zahtevali potpunu istragu.
Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će zaustaviti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju ukoliko ubistvo ne bude "razjašnjeno", dok je kanadski premijer Džastin Trido zapretio poništenjem ugovora o odbrani od više milijardi dolara.

Saudijska Arabija je do sada ponudila razna objašnjenja o tome šta se dogodilo Khashoggiju nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra, da bi u subotu potvrdili da je on mrtav.

XS
SM
MD
LG