Dostupni linkovi

Predsednik Kameruna ubedljivo osvojio sedmi mandat


Pol Bija
Pol Bija

Predsednik Kameruna Pol Bija ubedljivo je pobedio na izborima i stekao pravo na sedmi mandat na čelu zemlje pošto je Ustavni savet koji je on imenovao odbacio sve prigovore na izborni proces.

Najstariji predsednik jedne afričke države, 85-godišnji Bija osvojio je 71 odsto glasova, a a drugoplasirani Moris Kamto 14 odsto, navodi AP.

Analitičari upozoravaju da Kamerunu preti haos ako Bija, koji će na isteku novog sedmogodišnjeg mandata imati 92 godine, ne počne da priprema zemlju za život bez njega.

Jake vojne snage razmeštene su danas na ulicama najvećih kamerunskih gradova pošto je vlada zabranila sve skupove opozicije.

Izlaznost na izborima 7. oktobra bila je veoma niska u dva regiona čiji stanovnici govore engleskim jezikom - 15 i pet odsto, pošto je gotovo 250.000 ljudi izbeglo odatle zbog sukoba anglofonih separatista i bezbednosnih snaga Kameruna.

U oba regiona Bija je dobio više od 77 odsto glasova. Ukupna izlaznost bila je 53 odsto. Niska izlaznost u ta dva regiona znači manji legitimitet za Biju koji je na čelu Kameruna od 1982. godine. Ustavni savet je ocenio da su izbori bili slobodni i pošteni.

XS
SM
MD
LG