Dostupni linkovi

Osijek: Suđenje za ratne zločine Vasiljeviću u odsutnosti


Vukovar
Vukovar

Čitanjem optužnice i ispitivanjem prvih svjedoka na osječkom Županijskom sudu je počelo suđenje u odsutnosti bivšem šefu jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) 80-godišnjem generalu Aleksandru Vasiljeviću, kojeg tužiteljstvo tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske.

Vasiljeviću se sudi u odsutnosti, a njegov odvjetnik Dubravko Marjanović nakon čitanja optužnice kazao je kako njegov klijent nije počinio kaznena djela za koje ga tereti Državno odvjetništvo.

Vasiljevića se tereti da je kaznena djela počinio kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO) u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama JNA.

Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO, od 10. Oktobra 1991. osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske - Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški - Vasiljević je, smatra tužiteljstvo, kao načelnik navedene Uprave za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti za ispitivanje ratnih zarobljenika.

U te logore je od početka oktobra 1991. godine do maja1992. s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja te drugih mjesta u Hrvatskoj protupravno dovedeno i zatočeno civilno stanovništvo te više stotina zarobljenh pripadnika oružanih postrojbi RH.

Okrivljenog Vasiljevića optužnicom se tereti da je kao odgovorna osoba za primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava znao da njemu podređeni i pripadnici drugih postrojbi, suprotno tim normama, ubijaju, muče i da nečovječno postupaju prema zatočenim civilima i zarobljenicima, a ipak ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protupravne radnje i njihove posljedice.

XS
SM
MD
LG