Dostupni linkovi

Sanaderu za ratno profiterstvo zatvor, oslobođen za HEP-Dioki


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim za uzimanje provizije u ponovljenom suđenju u predmetu Hypo, a oslobođen od krivnje u aferi HEP - Dioki.

U provostepanjskoj presudi oslobođen optužbe za korupciju u slučaju prodaje jeftine struje na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Krivice je oslobođen i suoptuženi u tom slučaju Robert Ježić. Tužilaštvo od 2012. tereti Sanadera da je bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je također bio optužen, ali je u međuvremenu preminuo, podsticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati zajam od 15 milijuna kuna (dva milijuna eura) i prodaje struju ispod tržišne cijene.

U prvom slučaju, Sanader je za zloupotrebu položaja zamjenika ministra vanjskih poslova i ratno profiterstvo kazna iznosi 2 godine i šest mjeseci, a mora vartiti i 3,6 milijuna kuna (nešto manje od pola milijuna eura).

U aferi Hypo USKOK Sanader se teretio da je sredinom 90-ih kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva.

Optužen je za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za ratno profiterstvo. Na prvom suđenju Sanader je koncem 2012. bio proglašen krivim i osuđen na tri i pol godine zatvora, a Vrhovni sud mu je tu kaznu smanjio za pola godine.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je tu pravomoćnu presudu, smatrajući da u prvom redu nije dovoljno obrazloženo pitanje mogućeg nastupanja zastare, kao ni ratno profiterstvo.

XS
SM
MD
LG