Dostupni linkovi

BiH: Bivšem ministru Jerku Ivankoviću 12 godina zatvora


Jerko Ivanković Lijanović je ove godine osuđen i pred Kantonalnim sudom u Tuzli na kaznu zatvora u trajanju od devet godina

Sud BiH osudio je bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića na ukupno 12 godina zatvora, zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i pranja novca.

S njim je na ukupno 52 godine zatvora osuđeno još osam osoba: Slavo Ivanković Lijanović, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, Mirko Galić i Miroslav Čolak.

Tužilaštvo BiH teretilo ih je za poresku prevaru i utaju čime su stekli imovinsku korist od preko 13,5 miliona konvertibilnih maraka. Oni su, kako je navedeno u optužnici od 2007. do 2012. godine osnivali firme na koje su prenosili sirovine, opremu i proizvode firmi koje su imale poreska dugovanja, nisu platili porez, a nastavljali proizvodnju. Tako su stekli imovinsku korist od oko 7 miliona eura.

Jerkin brat Slavo Ivanković Lijanović osuđen je na deset godina zatvora, dok je bivši ministar trgovina u vladi Federacije Milorad Bahilj, kao dio organizovane kriminalne grupe osuđen an pet godina i deset mjeseci zatvora.

Jozo Ivanković Lijanović jedini je od optuženih oslobođen krivice.

Uhapšeni su u akciji "Meso" koja je provedena 2014. godine, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Jerko je ove godine osuđen pred Kantonalnim sudom u Tuzli na kaznu zatvora u trajanju od devet godina zbog zloupotrebe položaja i nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG