Dostupni linkovi

EU: Detalji Kašogijevog ubistva duboko uznemirujući


Evropska unija je saopštila da su detalji o smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija "duboko uznemirujući" i da je potrebna "kontinuirana temeljna, verodostojna i transparentna istraga".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zatražila je detaljnu istragu o okolnostima smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"EU i njeni partneri insitiraju na potrebi za temeljnom, verodostojnom i transparentnom istragom, koja će rasvetliti okolnosti smrti i prisiliti počinioce da u potpunosti preuzmu odgovornost za to", navodi se u saopštenju Federike Mogerini.

London: Objašnjenje Rijada o Kašogiju nije kredibilno

Britanske vlasti ocenile su u nedelju da objašnjenja saudijskih vlasti o smrti novinara Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu "nisu kredibilna", istovremeno isključujući mogućnost prekida odnosa između Londona i Rijada.

"Ne, ne verujem da su (objašnjenja) kredibilna", rekao je britanski ministar za Bregzit Dominik Rab u izjavi za britansku televizijsku mrežu Bi Bi Si (BBC) o saudijskom priznanju da je novinar 2. oktobra stradao u tuči u zgradi konzulata.

Rab je rekao da Velika Britanija podržava istragu turskih vlasti jer postoji sumnja u informacije date iz Saudijske Arabije. Britanski ministar je rekao da se ne razmatra prekid odnosa s Rijadom.

Istragu su zatražile i vodeće zemlje Unije – Francuska i Nemačka, dok je američki predsednik Donald Tramp izjavio je da nije zadovoljan informacijama saudijskih vlasti o smrti novinara Džamala Kašogija, ali je istovremeno upozorio da bi suspendovanje prodaje oružja toj zemlji ugrozilo SAD.

Saudijski zvaničnici saopštili su da je Kašogi ubijen tokom svađe sa saudijskim zvaničnicima u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, a turski zvaničnici izjavili su da sumnjaju da je Saudijska Arabija poslala tim agenata da ubije Kašogija.

XS
SM
MD
LG