Dostupni linkovi

Bišćani od vlasti traže da riješe pitanje migranata


Preko hiljadu građana Bihaća zatražilo je da vlasti srede situaciju sa izbjeglicama i migrantima u tom gradu i okolini
Preko hiljadu građana Bihaća zatražilo je da vlasti srede situaciju sa izbjeglicama i migrantima u tom gradu i okolini

Preko hiljadu Bišćana okupilo se na gradskom trgu kako bi još jednom od nadležnih državnih institucija ali i drugih aktera, koji su, kako kažu morali i mogli, a nisu, zatražili hitnu reakciju u rješavanju migrantske krize sa kojom je ovaj grad suočen skoro deset mjeseci.

Situacija je, kažu incijatori skupa, dodatno usložnjena dolaskom novog vala migranata (4.000 u zadnja dva je mjeseca) i hladnijih dana, a povećan je i broj krivičnih djela koje su počinili migranti, a u kojima je sada sve ćešće oštećeno lokalno stanovništvo. Zato je zatraženo i proglašenje vanrednog stanja.

„Ovo je miran i dostojanstven skup građana. On nije i mi nismo protiv migranata, ali na ovaj način tražimo od nadležnih da počnu raditi svoj posao, jer imamo ozbiljan problem i situacija je sada već alarmantna.Tražimo da se zaustavi dalji dolazak novih imigranata i da se u roku od pet dana održe vanredne sjednice Gradskog Vijeća Bihać i Vlade kantona po ovom pitanju, odnosno da se proglasi vanredno stanje“, kazao je za Radio Slobodna Evropa Sej Ramić jedan od inicijatora i organizatora skupa.

Fazlić: Bihaću nanesene brojne nepravde
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Dodao je da su građani ogorčeni, preplašeni i ne znaju više kako izaći iz ovog problema. "Zato je protest upućen vlastima koje ne čine ništa po pitanju sigurnosti građana“, kazao je.

Zatraženo je i da se u roku od pet dana pronađe lokacija na kojoj će biti uspostavljen imigracioni centar, van grada Bihaća.

„Tim ljudima treba obezbjediti adekvatne uvjete za smještaj, ali da budu pod kontrolom. Zašto? Zato što je počelo izmicati kontroli. To mi ne možemo dopustiti. Moramo sve zakonske stvari napraviti da se ne bi desio neki neželjeni slučaj“, kazao je Ramić u obraćanju građanima.

Među stotinama na trgu večeras su bili i Amela Bešić i Aladin Saračević.

„Ovo nije skup da se pravi linč na imigrante, već jednostavno da javno prozovemo i kažemo onima koji su davno im trebali pomoći da pomognu tim ljudima. Očekujemo da oni koji su odgovorni i koji uzimaju pare za njih, a ne čine ništa konačno počnu to činiti. Kako oni nadležni u Sarajevu tako i ovi naši ovdje koji ćute cijelo vrijeme, a sve ide preko leđa građana. Ne osjećamo se više sigurno u svom gradu a niko ništa ne radi da se to promjeni. Zato sam večeras tu“, kaže Bešić.

Protest u Bihaću
Protest u Bihaću

Aladin Saračević istog je mišljenja i najodgovornijim za situaciju u Bihaću smatra državne organe, prije svega Ministarstvo sigurnosti.

„Oni su nadležni i već mjesecima ovaj problem je prisutan. Zašto nije Vijeće ministara došlo u Bihać da na terenu vidi šta se dešava? Mi nismo protiv migranata, ali želimo biti sigurni u gradu u kojem smo rođeni i u kojem živimo“, smatra Saračević.

Prema podacima MUP USK od početka godine do danas legitimisano je 10.544 migranata, od čega je 9.383 na području grada Bihaća.

Prema procjenama, trenutno u ovom gradu boravi njih oko 2.500, od čega najveći broj boravi u bivšem Đačkom domu i šatorskom kapu oko istog boravi (800-1000).

Do sada su evidentirana 53 krivična djela koja su počinili migranti. I dok su ranijem periodu i izvršioci i oštećeni bili migranti, u posljednje vrijeme sve je više krivičnih djela (narušavanja nepovredivosti doma, teška krađa, teška krađa u pokušaju, ugrožavanje sigurnosti, napada na ovlašteno službeno lice i nasilničko ponašanje) u kojima je oštećeno lokalno stanovništvo. Skup je okončan mirnom protestnom šetnjom.

XS
SM
MD
LG