Dostupni linkovi

Moskva nije odobrila skup sećanja na Staljinove žrtve ispred KGB-a


Unuka jednog od žrtava Staljinvog režima na mjestu gdje je postavljen Memorijal za žrtve njegovog režima u Butovu, van Moskve
Unuka jednog od žrtava Staljinvog režima na mjestu gdje je postavljen Memorijal za žrtve njegovog režima u Butovu, van Moskve

Moskovske vlasti nisu odobrile da godišnja komemoracija žrtvama represije u vreme komunističkog vođe Josifa Visarionoviča Džugašvilija - Staljina bude na tradicionalnom mestu - ispred nekadašnje centrale sovjetske tajne policije KGB.

Skup je prethodnih 10 godina održavan 29. oktobra u blizini sedišta KGB, kod "Solovjeckog kamena", spomenika žrtvama političke represije u SSSR, na Lubjanskom trgu u Moskvi, navodi Asošiejted pres.

Aktivisti grupa za zaštitu ljudskih prava čitali su na tim skupovima, koji su trajali po 12 sati, imena ubijenih iz političkih razloga u Staljinovo vreme.

Lokalna vlast je danas saopštila da zbog gradjevniskih radova skup ne može da bude održan na tom mestu ove godine i predložila da komemoracija bude kod "Zida tuge", drugog moskovskog spomenika žrtvama progona u Staljinovoj eri.

Organizatori skupa protive se predloženoj alternativnoj lokaciji i ocenjuju odluku vlasti kao "neprihvatljivu".

XS
SM
MD
LG