Dostupni linkovi

Ruskinja optužena za miješanje u predstojeće izbore u SAD


Robert Mueller, specijalni zastupnik za rusku istragu
Robert Mueller, specijalni zastupnik za rusku istragu

Američko ministarstvo pravde u petak je optužilo rusku državljanku Elenu Aleksijevnu Kusjajnovu za glavnu ulogu u finansiranju plana Kremlja za vođenje "informativnog rata" protiv SAD, ukljčujući i predstojeće novembarske izbore za Kongres, javlja Reuters.

Kusjajnova (44), se tereti za zavjeru miješanja u američki politički sistem, prema u petak optečaćenoj tužbi u Aleksandiji u Virdžiniji.

Prema navodima, ona je bila glavni računovođa za Projekat Lakhta, koji je osnovao ruski oligarh Jevgenij Viktorovič Prigožin i dvije kompanije pod njegovom kontrolom, Concord Menagement i Counsulting LLC i Concord Catering.

Koristeći socijalne medije i druge načine, učesnici su vodili "informativni rat protiv SAD" sa pokušajem sijanja nepovjerenja u kandidate za najviše političke dužnosti i u američki politički sistem, kako se navodi u tužbi.

Concord Menagement i Concord Catering su među tri kompanije i 13 američkih državljana, koje je u februaru optužio specijalni zastupnik za rusku istragu, Robert Mueller zbog navodne špijunske konspiracije sa namjerom uticaja na američke predsjedničke izbore 2016., u korist Donalda Trumpa, a na štetu njegove demokratske rivalke Hillary Clinton.

Prigožin, poznat i pod nadimkom "Putinov kuvar," je takođe među onima koje je optužio Mueller. On se nalazi na listi sankcionsanih osoba od strane SAD.

U julu je bivši direktor FBI i specijalni zastupnik za rusku istragu Robert Mueller, optužio još 12 ruskih obavještajnih oficira za hakiranje kompjutera Demokratske stranke kao dio uplitanja u američke izbore 2016.

XS
SM
MD
LG