Dostupni linkovi

Evropski sud naredio da se zaustave pravosudne reforme u Poljskoj


Jaroslaw Kaczynski, predsjednik vladajuće stranke PiS, de facto lider Poljske
Jaroslaw Kaczynski, predsjednik vladajuće stranke PiS, de facto lider Poljske

Poljska će se žaliti na odluku Evropskog suda pravde da se odmah zaustave reforme čiji je cilj preuzimanje kontrole nad Vrhovnim sudom od strane vlasti, saopštio je šef vladajuće stranke Zakona i pravde u petak.

Na odluke Evropskog suda pravde (ECJ) međutim nema prava žalbe.

Sporna reforma pravosuđe u Poljskoj, koja je izazvala oštre kritike EU, podrazumijeva da paralement preuzme kontrolu nad Vrhovnim sudom i mogućnost prisiljavanja sudija na prijevremeno povlačenje.

Međutim, Jaroslaw Kaczynski, koji je de facto lider Poljske, na stastanku svoje stranke Zakona i pravde (PiS) je međutim rekao:

"Mi posmatramo zakone EU, ali...mi imamo pravo da se žalimo, ovo je inicijalna odluka i mi ćemo se žaliti... Mi smo potpisali sporazume, mi ih se pridražavmo, ali ćemo istovremno braniti naše interese".

Odluka Suda pravde predstavlja novu fazu u okviru šire istrage od strane vlasti Evropske unije u političke reforme Varšave, za koje Brisel kaže da podrivaju demokratiju i nezavisnost pravosuđa.

Vladajuća PiS koja je ingnorisala seriju upozorenja EU da zaustavi sporne reforme, u julu je nastavila sa reformom Vrhvnog suda, i izglasala zakon u suštini omogućivši sebi ovlasti da biraju najviše sudije u zemlji.

Zakon je spustio granicu za odlazak u penziju sudija sa 70 na 65. Od početka primjene, više od 20 sudija Vrhovnog suda, oko jedne trećine ukupno, bilo je prisiljeno da odu.

To uključuje i glavnu sudkinju Malgorzatu Gersdorf, koja tvrdi da treba da ostane na svojoj dužnosti u skladu sa Ustavom. Ona je izjavila da je "zadovoljna" presudom Evropskog suda pravde.

U svojoj prijelaznoj presudi, Evropski sud pravde je naredio Poljskoj da odmah suspenduje primjenu zakona. Konačna presuda biće izrečena naknadno, navodi Reuters.

Istraga EU, sprovedena u skladu sa Članom 7 Lisabonskog ugovora, u teoriji bi mogla voditi do toga da Poljska izgubi pravo glasa u EU. Međutim u praksi je već Mađarska koja je i sama pod istragom, baš po Članu 7 evropskog ugovora, najavila da će blokirati bilo kakve sankcije protiv Poljske.

XS
SM
MD
LG