Dostupni linkovi

Hunt: Torijevci moraju biti jedinstveni oko Brexita kao što je EU


Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt
Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt apelovao je na svoje konzervativne stranačke kolege, torijevce, da podrže premijerku Theresau May u pregovorima oko Brexita i nagovještaja da bi tranzitni perod za izlazak Britanije iz EU mogao biti produžen,

Hunt kaže da je "velika snaga" drugih EU nacija bila u tome što su oni morali da ostanu ujedinjeni u pregovorima, te je apelovao na torijevce da učine isto, prenosi BBC.

Premijerka May je morala da "maksimalizuje njene pregovaračke prednosti u Briselu" dodao je šef diplomatije Britanije.

Škotski sekretar David Mundell je pak iskazao zabrinutost u vezi sa produžavanjem tranzitnog perioda na adresu premijerke.On je za BBC rekao:

"Ono što želim da bude jasno je da mi i dalje napuštamo zajedničku politiku o ulovu ribe do kraja 2020. Mislim da je to veoma važna stvar za ribolovce ovdje u Škotskoj da znaju i razumiju."

On je ipak dodao da nije bilo "specifičnog prijedloga" o produženju tranzitnog perioda, već da je to "nešto što je plutalo". Mundell je dodao da premijerka ima "moju punu podršku u smislu postizanja sporazuma".

Bivši lider konzervativaca i prominentni zagovornik Brexita, Duncan Smith je pak za BBC rekao da vidi da će Ujedinjeno Kraljevstvo platiti EU još "desetine milijardi".

On kaže da ne može da shvati produženje tranzitnog perioda kada Ujedinjeno Kraljevstvo "još nije dobilo ništa zauzvrat", te smatra da pregovori " više liče na kapitulaciju."

Hunt međutim kaže, da upravo zato što May nije "kapitulirala" pred zahtjevima EU, nije postignut sporazum na summitu Evropskog savjeta ove sedmice.

Bloomberg je danas izvijestio da britanska premijerka odustaje od jednog od njenih ključnih zahtjeva u sporazumu sa EU, a to je dogovor o carinskoj granici sa Sjevernom Irskom.

Theresa May je pak poslovnoj zajednici UK rekla da će svaki zastoj oko Irske biti nužan samo za određeni period.

Kancelarija britanske premijerke danas je saopštila i da je May biznismenima u toj zemlji rekla da je imala veoma realan osjećaj od lidera EU na summitu da žele da postignu dogovor o Brexitu što je prije moguće, ove jeseni.

XS
SM
MD
LG