Dostupni linkovi

Vlada FBiH: Prihvaćena inicijativa za zakon o istospolnim zajednicama


Ilustracija
Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je incijativu za usvajanje zakona o istospolnim zajednicama, te će imenovati interresornu grupu koja će pripremiti teren za donošenje propisa kojim će se zaštititi prava istospolnih parova, prenosi Klix.ba.

Vlada Federacije BiH je na sjednici u petak usvojila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Federalna vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju.

XS
SM
MD
LG