Dostupni linkovi

Moskovici: Pismo Rimu, početak dugog procesa


Spor EU i Italije u vezi sa predlogom budžeta će potrajati, izjavio je evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, poreze i carinu Pjer Moskovici.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim ministrom finansija Đovanijem Triom u Rimu rekao da Brisel želi miran i konstruktivan dijalog sa Rimom u vezi sa deficitom u budžetu Italije.

Moskovici je italijanskom ministru predao pismo lidera EU, u kojem se Italija upozorava zbog kršenja fiskalnih pravila u nacrtu budžeta za 2019. godinu.

"Samo smo poslali pismo. Konačnu odluku doneće lideri EU. Imamo vremena", rekao je Moskovici i dodao da je pismo Rimo tek početak jednog dugog procesa.

Neimenovani zvaničnik EU ranije je saopštio da će evropski lideri poslati Italiji službeno pismo upozorenja zbog kršenja fiskalnih pravila u nacrtu budžeta za 2019. godinu.

Zvaničnik EU izjavio je za Rojters da Evropska komisija od Italije očekuje da odgovori na pismo i po mogućnosti izmeni nacrt budžeta, pre preduzimanja daljih koraka.

Konte je izjavio da odstupanje Italije od fiskalnih ciljeva EU nije veliko. Italija nastavlja sa planiranjem budžeta, koji će povećati deficit te zemlje i povećati rizik od povećanja velikog državnog duga.

XS
SM
MD
LG