Dostupni linkovi

SAD otkazale učešće na investicionom forumu u Rijadu


Nestali saudijski novinar Džamal Kašogi
Nestali saudijski novinar Džamal Kašogi

Američki ministar finansija Stiven Mnučin otkazao je danas odlazak na ekonomsku konferenciju u Rijadu zbog slučaja nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija, čime se pridružio brojnim zvaničnicima koji bojkotuju ovaj skup iz istog razloga.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je danas rekao novinarima u Vašingtonu da je preneo vlastima Saudijske Arabije da SAD "vrlo ozbiljno" gledaju na nestanak novinara Džamala Kašogija i da će čekati rezultat istrage koju sprovode Saudijska Arabija i Turska pre nego što odluče kako će SAD reagovati, prenosi agencija AP.

Pompeo je ovo izjavio posle sastanka sa Donaldom Trampom u Beloj kući, kada je preneo američkom predsedniku rezultat njegovog razgovora sa saudijskim vođama i turskim zvaničnicima s kojima je razgovarao prethodna dva dana u Rijadu i u Ankari.

Pompeo je rekao da su mu Saudijci dali uveravanja da će sprovesti "potpunu i detaljnu" istragu Kašogijevog nestanka.

"Rekao sam Trampu da treba da im damo još dodatnih nekoliko dana", rekao je Pompeo i dodao da to vreme treba i SAD-u da potpuno razumeju događaje oko Kašogijevog nestanka.

Pompeo je takođe ukazao na dugogodišnji strateški odnos između SAD i Saudijske Arabije.

Kašogi je nestao posle ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra.

Turski zvaničnici veruju da je on tu i ubijen i da mu je telo raskomadano i izneto iz konuzlata.

Saudijci su negirali bilo kakvu umešanost u Kašogijev nestanak. Skup zakazan od 23. do 25. oktobra u Saudijskoj Arabiji, bojkotuju mnogi zvaničnici, među kojima je i šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Učešće na skupu već su otkazali francuski ministar privrede Bruno Le Mer, holandski ministar finansija Vopke Hukstra, kao i britanski ministar trgovine Lajam Foks.

Bojkot skupa poznatog kao "pustinjski Davos" najavili su i listovi Fajnenšel tajms, Njujork tajms i Ekonomist, čije su redakcije navele da neće pisati o forumu dok se ne rasvetli nestanak Kašogija, za kojeg turski mediji tvrde da je ubijen.

XS
SM
MD
LG