Dostupni linkovi

Upozorenje EU Rimu zbog kršenja fiskalnih pravila


Lideri EU poslaće Italiji službeno pismo upozorenja zbog kršenja fiskalnih pravila u nacrtu budžeta za 2019. godinu, izjavio je neimenovani zvaničnik Unije.

Evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, poreze i carinu Pjer Moskovići predaće konsultativno pismo italijanskom ministru finansija Đovaniju Trii u Rimu.

Zvaničnik EU izjavio je za Rojters da Evropska komisija od Italije očekuje da odgovori na pismo i po mogućnosti izmeni nacrt budžeta, pre preduzimanja daljih koraka.

Italija nastavlja sa planiranjem budžeta, koji će povećati deficit te zemlje i povećati rizik od povećanja velikog državnog duga.

Konsultativno pismo biće poslato i drugim zemljama evrozone, ali je samo kod Italije primetno ozbiljno odstupanje od fiskalnih ciljeva EU, rekao je zvaničnik.

Italija će pismo primiti danas, dok će druge zemlje biti obaveštene sutra.

Italijanska evroskeptična vlada je izazvala zabrinutost drugih zemalja kada je pre dve sedmice saopštila da planira da poveća budžetski deficit na 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda u 2019-oj godini čime se krši dogovor postignut sa ostalim članicama evrozone.

XS
SM
MD
LG