Dostupni linkovi

CNN: Rusija gradi vojne objekte na samoj granici NATO-a


Brod Minsk iz Ruske baltičke flote čije je sjedište u Kalinjingradu

Novi satelitski snimci do kojih je ekskluzivno došao CNN ukazuju na to da je Rusija krenula s nadogradnjom četiri svoja vojna objekta u Kalinjingradu, u kojim je smještena strateška vojna jedinica Rusije na pragu NATO-a, javlja CNN.

Ruska vojska nije za sada odgovorila na upite CNN-a o modernizaciji vojnih objekata u Kalinjingradu.

Kalinjingrad između Poljske i Litve već je neko vrijeme izvor napetosti između Rusije i Zapada. Snimci s početka ove godine dali su nagovijestiti da je Rusija u Kalinjingradu značajno modernizovala bunker za skladištenje nuklearnog oružja, a sada najnovije satelitske snimke ukazuju na to da je pokrenula i nadogradnju vojnih objekata na najmanje četiri lokacije tog područja.

Prema zaključcima analize firme ImageSat International, satelitski snimci svjedoče o najnovijim radovima na bunkeru za skladištenje nuklearnog oružja, ali i o izgradnji 40 dodatnih bunkera. Novi bunkeri nalaze se u središtu vojne lokacije, te okružuju starije i manje bunkere.

Takođe, snimci pokazuju i radove na vazduhoplovnoj vojnoj bazi u Čkalovsku, sjeverno od Kalinjingrada i modernizaciju baze u gradu Černjahovsk, gdje su u februaru dostavljeni projektili Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

James G. Foggo III, komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i Africi, nije se direktno osvrnuo na najnovije satelitske snimke, ali je napomenuo da ruska prisutnost u ovoj eksklavi ne sprečava dalji rad NATO-a u regiji.

Međutim, drugi vojni zvaničnici SAD-a ipak su zabrinuti zbog ruske modernizacije oružja i opreme na tom području.

Nedavno je američka ambasadorka u NATO Kay Bailey Hutchison izazvala diplomatski incident izjavom o ruskom raketnom programu koja je shvaćena kao prijetnja američkim preventivnim napadom.

SAD zamjera Rusiji takozvani tajni razvoj zabranjenog sustava krstarećih raketa, kojim krši hladnoratovski sporazum o nuklearnom oružju, dok Rusija optužuje SAD da krši nuklearni sporazum svojim raketnim štitom Aegis Shore u Rumuniji i sličnim štitom koji je još u fazi postavljanja u Poljskoj.

XS
SM
MD
LG