Dostupni linkovi

Zapadni lideri otkazuju posjete Rijadu, Trump čeka izvještaj


Turski lideri pretresli su Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu po drugi put
Turski lideri pretresli su Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu po drugi put

Dok američki predsjednik Donald Trump čeka da ga danas državni sekretar Mike Pompeo informiše o razgovorima sa turskim i saudijskim vlastima o nestanku saudijskog novinara Jammala Khashoggija.

Turski zvaničnici vjeruju da je Khasgoggi, kolumnista Washington Posta, koji je bio kritičar autoritarnog vladanja princa Mohammeda bin Salmana, ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, a njegovo tijelo uklonjeno. Saudijci negiraju ove optužbe.

Američki predsjednik Donald Trump čeka puni izvještaj tome šta se desilo Khashoggiju od američkog državnog sekretara Mika Pompea, koga je poslao u Saudijsku Arabiju i Tursku da o tome razgovara sa zvaničnicima te dvije države. Trump i Pompeo trebaju se sastati danas, nakon Pompeovog povratka sa ovih razgovora.

U međuvremenu, vlasti nekih zapadnih država saopštile su da su zabrinute zbog nestanka novinara, dok se istovremeno nalaze u sličnoj delikatnoj situaciji u njihovom odnosu prema Saudijcima, glavnim svjetskim izvoznikom nafte.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire u četvrtak je izjavio da je otkazao odlazak na investicionu konferenciju u Rijad naredne sedmice, rekavši za javnu televiziju Senat da "uslovi nisu ispravni".

Holandski ministar finansija Wopka Hoekstra takođe je odbacio planove da prisustvuje, prenijela je novinska agencija ANP, dok je holandska vlada otkazala trgovinsku posjetu Saudijskoj Arabiji naredni mjesec.

Ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin izjavio je da će njegov plan da prisustvuje konferenciji u Rijadu biti razmotren nakon što američki zvaničnici u četvrtak budu u prilici da konsultuju Pompea.

Planovi britanskog ministra za trgovinu Lima Foxa za odlazak na konferenciju u Rijad još nisu potvrđeni, saopšteno je u Londonu.

U međuvremenu Washington Post objavio je novu kolumnu Jamala Khashoggija u kojoj on upozorava da je vladama na Bliskom istoku "data potpuna sloboda da nastave s ušutkivanjem medija u sve većem obimu".

List je kolumnu objavio u noći sa srijede na četvrtak, 16 dana otkako je Khashoggi posljednji put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu gdje je došao po dokumenta koja su mu bila potrebna za ženidbu.

Kolumna je objavljena nekoliko sati pošto je turski list Yeni Safak naveo da su zvaničnici Saudijske Arabije prvo odsjekli prste Khashoggiju, a potom mu i odrubili glavu u konzulatu, dok ga je vjerenica čekala ispred, navodi AP.

XS
SM
MD
LG