Dostupni linkovi

Vučić: SAD bi da uklone tragove Rezolucije 1244


Veće betbednosti UN, ilustrativna fotografija
Veće betbednosti UN, ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, upitan povodom pisma američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli o povlačenju UNMIK-a sa Kosova, da je „očigledno da SAD žele da sklone sa te teritorije sve što predstavlja UN, jer je za njih Kosovo nezavisna država“.

"Hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da se pokaže da je njihova odluka bila jedina moguća, pravno valjana, i ništa više", rekao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Austrije.

On je dodao da samo moli da kada donose takve odluke, koje su možda u skladu sa američkim interesima, „razmišljaju o interesima stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu“.

"Odlazak UNMIK-a, kao i formiranje kosovske Vojske dovelo bi Srbiju u užasno tešku poziciju u kojoj mi više nemamo ni izbora, ni pravo da bilo šta biramo i pravo da bilo šta drugo učinimo, sem da štitimo svoju zemlju i svoj narod", rekao je Vučić.

Prethodno je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio da Sjedinjenje Američke Države imaju nameru da pokrenu izlaznu strategiju za mandat Ujedinjenih nacija na Kosovo, što, kako je naveo, smatra „inicijativom za odlazak misije UNMIK-a sa te teritorije“. Đurić je tom prilikom novinarima u Vladi Srbije pokazao dokument za koji tvrdi da je pismo američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli u ime Vlade SAD, o navodnom poketanju izlazne strategije Misije UN sa Kosova.

XS
SM
MD
LG