Dostupni linkovi

Kosovo: Opasniji simpatizeri od povratnika sa ratišta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Simpatizeri militantne Islamske države ili ’domaći teroristi’ predstavljaju veći rizik po nacionalnu bezbednost Kosova od onih boraca koji su se vratili sa stranih ratišta, nalazi su najnovijeg izveštaja kosovskog Centra za bezbednosne studije objavljenog u sredu.

U izveštaju ’Iznad uzroka: Novi rizici nasilnog ekstremizma na Kosovu’ navodi se da je od 135 stranih boraca koji su se vratili na Kosovo, njih petoro bilo uključeno u planiranje terorističkih napada, međutim, do danas, ni jedan teroristički napad na Kosovu se nije desio. Kosovske vlasti identifikovale su one koji su se vratili i prate se njihove aktivnosti. U Evropi, 1 od 360 boraca koji su se vratili sa stranih ratišta bili su uključeni ili planirali teroristički napad.

Jedan od glavnih faktora zašto ti borci na Kosovu nisu bili uključeni u planiranje terorističkih dela je zato što su se uglavnom pokajali zbog odlaska na strana ratišta i priklanjanju ideologiji militantne Islamske države, ali, dodaje se, i zbog toga što su nadležni bezbednosni organi brzo reagovali 2014. kada su pritvorili popriličan broj onih koji su se vratili.

„I pored drastičnog pada odlaska stranih boraca sa Kosova u Siriju i Irak, nivo pretnje i širenje ekstremističke ideologije nije promenjen. Raste broj simpatizera koji se nikada nisu priključili konfliktnim zonama ekstemističke Islamske države, a koji su ostali verni toj ideologiji“, navodi se u zaključku izveštaja.

„Ono što doprinosi njihovoj radikalizaciji jeste nedostatak odnosa između državnih mehanizama i ideološki radikalizovanih porodica koje podršku pronalaze kod neformalnih grupa i protive se svakoj vrsti saradnje sa državom“, dodaje se.

Inače, izveštaj podseća da su dva slučaja u kojima su strani borci koji su se vratili na Kosovo bili uključeni u planiranju terorističkih napada – ’Slučaj Izraela’, kada je policija uhapsila 22 osobe osumnjičene da su planirali napad na fudbalsku reprezentaciju Izraela tokom utakmice u Albaniji. Jedan od osumnjičenih je bio strani borac. Drugi slučaj je slučaj ’Badovac’, kada je policija uhapsila 5 osoba nakon što su snimile propagandni video militantne Islamske države a koji je bio namenjen kosovskoj publici. Dvojica od njih bili su strani ratnici. Većina stranih boraca sa Kosova su deo sudskih predmeta ili su već kažnjeni za počinjeno krivično delo.

Izveštaj kosovskog Centra za bezbednosne studije ukazuje da je broj odlaska Kosovara na strana ratišta drastično pao od 2016.

Od 2012. oko 400 osoba sa Kosova priključilo se militantnoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku. Od tog broja 255 su muškarci, a ostali su žene i deca. Na osnovu zvaničnih podataka, oko 40 dece je rođeno u Siriji ili Iraku, kojima je najmanje jedan roditelj poreklom sa Kosova. Na Kosovo se vratilo 135 osoba. Veruje se da je na ratištu ubijeno oko 70 Kosovara, a tamo se još uvek nalazi oko 190 lica.

XS
SM
MD
LG