Dostupni linkovi

Haley: Palestina uopće nije država


Nikki Haley
Nikki Haley

Sjedinjenje Države ne priznaju Palestinu kao državu, rekli su izaslanici te zemlje protiveći se potezu Opće skupštine Ujedinjenih naroda da ojača njen status.

"Palestinci nisu zemlja članica UN-a, niti bilo kakava država uopće. Sjedinjene Države će nastaviti to isticati u našim izjavama na UN-ovim događajima koje predvode Palestinci", rekla je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley (Niki Hejli), nakon što je Opća skupština UN-a postavila Palestinsku upravu da predvodi grupu od 134 zemlje poznatu pod imenom Grupa 77.

Da bi se to postiglo Palestina, koja ima status države nečlanice u UN-u, mora privremeno dobiti dodatna prava, navode izraelski mediji.

"Današnje greške UN-a podrivaju izglede za mir ohrabrivanjem iluzije koju imaju neki palestinski lideri da oni mogu ostvarivati svoje ciljeve bez direktnih mirovnih pregovora. U stvari, današnje glasanje uopće ne pomaže palestinskom narodu", rekla je Haley.

Njen kabinet je dodao da SAD ne prizna plestinsku državu, niti je takva država primljena kao članica UN-a i da ne vjeruju da su Palestinci kvalificirani da budu primljeni kao zemlja članica u svjetsko tijelo.

XS
SM
MD
LG