Dostupni linkovi

Kremlj: Nema planova o sastanku Putina i Trumpa u Parizu


Susret Trumpa i Putina u Helsinkiju
Susret Trumpa i Putina u Helsinkiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovati će idućega mjeseca u Parizu na ceremoniji u povodu 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, potvrdio je savjetnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku Jurij Ušakov

Upitan da li će u Parizu doći do sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji će također biti prisutan ceremoniji u Parizu, Ušakov je rekao da se o tome nije razgovaralo.

Međutim, potvrdio je dolazak savjetnika američkoga predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona u Moskvu početkom idućega tjedna.

Bolton bi trebao razgovarati sa tajnikom ruskog Savjeta za nacionalu sigurnost Nikolajom Patruševim.

Odnosi Rusije i Zapada su pogoršani zbog miješanje Moskve u Ukrajinu, uključujući i aneksiju Krima, te zbog miješanja u izbore u SAD i Evropi, kao i zbog trovanja bivšeg tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerkeJ ulije u Britaniji u martu ove godine

Sastanak Trumpa i Putina u Helsinkiju ovoga jula nije omekšao odnose Rusije i Sjedinjenih Država. Američka administracija nastavila je s uvođenjem novih sankcija Moskvi.

Bolton se s Patruševim sastao u Ženevi u augustu, te je upozorio svoga kolegu da SAD neće tolerirati miješanje u predstojeće izbore za Kongres u novembru.

XS
SM
MD
LG