Dostupni linkovi

Džaferi: U Sobranju mogu govoriti samo poslanici


Predsjednik Sobranja Makedonije Talat Dđaferi
Predsjednik Sobranja Makedonije Talat Dđaferi

Koordinator opozicijske makedonske stranke VMRO-DPMNE, Dragi Danev, zatražio je da se lider stranke Hrastev Mickoski obarti Sobranju tokom rasprave o izmjenama Ustava zemlje.

„S obzirom na situaciju u Makedoniji mislimo da treba omogućiti našem lideru da se obrati parlamentu i građanima. Takve prakse je bilo u povijesti ovog parlamenta " rekao je Danev.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi čitajući članka 72. Poslovnika Skupštine rekao da takva mogućnost nije predviđena, te je odbio zahtjev Daneva.

„Nemam osnovu po kojoj bi Mickoski bio pozvan da sudjeluje u radu Sobranja. Ne radi se o mojoj volji, već o Poslovniku Sobranja. Ja nemam problema s tim, ali nema proceduralne mogućnosti koja bi to omogućila”, rekao je Džaferi.

Mickoscki nije poslanik u Sobranju

U makedonskom Sobranju u toku je rasprava o izmjenu Ustava zemlje, odnosno nazivu države Sejverna Makedonija što je uvjet euroatlantskih integracije zemlja.

Velika većina građana koji su izašali na referendnum 30.septembra bila je da se zemlja preimenuje u Sjeverna Makedonija, no odaziv je bio ispod potrebnih 50 posto plus jedan birač.

XS
SM
MD
LG