Dostupni linkovi

Rigonat: Smena direktora Drame Narodnog pozorišta je osveta


Odmazda zbog kritike raspodele novca: Narodno pozorište u Beogradu
Odmazda zbog kritike raspodele novca: Narodno pozorište u Beogradu

Režiserka Tanja Mandić Rigonat kaže za RSE da je iznenadna smena direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željka Hubača odmazda koja je usledila nakon njegovog intervjua u listu Politika od 13. oktobra u kome je kritički govorio o raspodeli novca u pozorištu. On je izneo podatak da je Drama dobila najmanji budžet za produkciju u poslednje četiri godine, iako je jedini sektor Narodnog pozorišta čija je zarada veća od rashoda i da zbog toga neće biti ni jedne premijere punih sedam meseci.

„To je odmazda koja je odjeknula u celom regionu i iza koje nikako ne mogu stajati umetnički razlozi. Činjenice su na strani ansambla Drame i Željka Hubača i onoga što je urađeno u protekle četiri godine“ kaže rediteljka i iznosi podatke o osvojenih 106 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima.

“Dejan Savić ( direktor Narodnog pozorišta) se usudio da smeni uspešnog direktora Drame koja drži dve trećine repertoara, koji je ostvario uspehe kakve nemaju ni Opera ni Balet. Da li nekome smeta što su u Narodnom pozorištu režirali uspešni reditelj iz zemlje i regiona?“ pita se Rigonat najavljujući za četvrtak konferenciju za štampu članova ansambla Drame Narodnog pozorišta.

Režiser Igor Vuk Torbica smešta smenu u Narodnom pozorištu u politički kontekst. "Da li je moguće da se ova vlast ne zaustavlja nigde, da ne postoji granica finog ukusa dokle može sezati cenzura, zabranjivanje, licemerstvo", naveo je Torbica u video poruci na svom Fejsbuk profilu.

Odluku o promenama na čelu Drame i Opere upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić obrazložio je u saopštenju namerom da se, povodom jubilarne, 150. sezone, ali i posle nje, “izmeni vizura dramskog repertoara”.

Inače, za naredni period su planirane, između ostalog, premijere predstava “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića koja je odložena zbog nedostatka novca za iduću godinu, Andrićeva “Travničke hronike” u režiji Nikite Milivojevića, Nušićev “Pokojnika” u režiji Kokana Mladenovića.

Hubač je prethodno javno kritikovao ugovor Narodnog pozorišta sa vlasnicom i urednicom u široj javnosti malo poznatog magazina Gloub Mirelom Krajinović, nekadašnjom “zečicom” Plejboja, koja je angažovana na medijskoj promociji tog teatra.

Direktor Narodnog pozorišta Dejan Savić i smenjeni direktor Drame Željko Hubač odbili su da govore za RSE.

Novi direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu je pozorišni i filmski reditelj Jug Radivojević, dok će na čelu Opere biti primadona Jasmina Trumbetaš Petrović – umesto Janka Sinadinovića.

XS
SM
MD
LG