Dostupni linkovi

Vulin osudio izjavu američkog ambasadora o Kosovu


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin osudio je izjavu američkog ambasadora u Srbiji koji je Kosovo nazvao suverenom državom.

Vulin je u saopštenju naveo da je američki ambasador Kyle Scott (Kajl Skat) "zaboravio da Srbija nije kolonija i da ne može da gazi njeno dostojanstvo".

Scott je ranije u ponedjeljak odgovarao na pitanje srpskih novinara na jednom ekonomskom susretu.

"Mi priznajemo Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju", rekao je Scott.

"Žao mi je što ambasador Scott svoju bahatost nije pokušao da pokaže na nekom događaju sa predsjednikom Vučićem, jer bi tada naglavačke letio iz Vlade", rekao je Vulin kako su prenijeli beogradski mediji.

"Ambasador Scott je, u svojoj bahatosti, zaboravio da Srbija nije kolonija i da ne može da gazi njeno dostojanstvo. A da Kosovo jeste takozvano i da nije država govori i činjenica da nije članica UN. Ili je, možda, ambasador Scott počeo da govori i misli i u ime Ujedinjenih nacija. Za takvu bahatost naš narod kaže - što je tikva praznija to je bezobraznija", rekao je ministar Vulin.

U kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić je Radiju Slobodna Evropa (RSE) rečeno da premijerka "nema manir da komentariše izjave članova Vlade u medijima".

RSE je zatražio komentar premijerke povodom izjave ministra Vulina i rječnika koji je koristio komentarišući stav američkog ambasadora da je Kosovo nezavisna država.

Komentar je RSE zatražio i od američke ambasade i predsjednika Srbije.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, reagujući na izjavu američkog ambasadora, da Kosovo nije i neće biti nezavisna država i da takav stav Srbije podržava više od polovine svijeta.

Ona je u saopštenju navela da, "za razliku od SAD-a koji je glavni sponzor kosovske nezavisnosti, Srbija ne priznaje, niti će priznati nezavisnost Kosova".

"Ali ono što Srbija danas, odnosno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pokušava, jeste da dođe do trajnog, kompromisnog rješenja za Kosovo, kako bi se sačuvao mir u regionu, i koje će omogućiti miran život za Srbe i Albance", navela je ministarica Mihajlović.

Scott je u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje novinara "koliko ima nade za mir kada se stalno vrši pritisak na Srbiju za razgovore sa tzv. vladom Kosova", odgovorio da to nije tzv. vlada Kosova već Vlada Kosova.

"Mi posmatramo Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Oni su izabrani predstavnici Kosova i sa njima imamo kontakte kao sa bilo kojim predstavnicima neke države u regionu", rekao je američki diplomata.

Ambasador SAD-a je u Vladi Srbije prisustvovao potpisivanju memoranduma o saradnji sa američkom kompanijom Bechtel za projekat izgradnje Moravskog koridora, odnosno autoputa Pojate – Preljina.

Taj Memorandum sa američkom kompanijom potpisala je potpredsjednica vlade i ministarica građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović.

XS
SM
MD
LG