Dostupni linkovi

Ruska crkva prekida odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom


Ukrajinski partrijah Filaret dobio je prošle semice pravo na autokefalnost ukrajinske crkve

Ruska pravoslavna crkva u ponedjeljk je odlučila da prekine odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom u Konstantinopolju (Istanbulu) u znak protesta zbog davanja prava Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi na samostalnost.

Vaseljenski partrijah Vartolomej dao je 11. okobra saglasnost da se prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, što je u Ukrajini toplo pozdravljeno. Na sastanku Sinoda u Istanbulu, kojim je predsjedavao patrijah Vartolomej I, koji se smatra poglavarom 300 miliona pravoslavnih vjernika širom svijeta, ili "prvim među jednakima" u Pravoslavnoj crkvi, u četvrtak je odlučeno da se "pristupi davanju autokefalnosti Crkve Ukrajine".

Govoreći u Bjelorusiji nakon sastanka Sinoda ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarion, rekao je da je Sveti sinod nije imao drugog izbora već da pogorša odnose sa patrijarhatom u Istanbulu, gdje je sjedište globlanog duhovnog lidera patrijarha Vartolomeja, "prvog među jednakima" u pravoslavlju, koji je lider za oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana.

Ruska pravoslavna crkva je prošle sedmice davanje autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnij crkvi nazvala "najvećom podjelom u hrišćanstvu u posljednjih hiljadu godina".

XS
SM
MD
LG