Dostupni linkovi

Ruska crkva prekida odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom


Ukrajinski partrijah Filaret dobio je prošle semice pravo na autokefalnost ukrajinske crkve
Ukrajinski partrijah Filaret dobio je prošle semice pravo na autokefalnost ukrajinske crkve

Ruska pravoslavna crkva u ponedjeljk je odlučila da prekine odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom u Konstantinopolju (Istanbulu) u znak protesta zbog davanja prava Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi na samostalnost.

Vaseljenski partrijah Vartolomej dao je 11. okobra saglasnost da se prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, što je u Ukrajini toplo pozdravljeno. Na sastanku Sinoda u Istanbulu, kojim je predsjedavao patrijah Vartolomej I, koji se smatra poglavarom 300 miliona pravoslavnih vjernika širom svijeta, ili "prvim među jednakima" u Pravoslavnoj crkvi, u četvrtak je odlučeno da se "pristupi davanju autokefalnosti Crkve Ukrajine".

Govoreći u Bjelorusiji nakon sastanka Sinoda ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarion, rekao je da je Sveti sinod nije imao drugog izbora već da pogorša odnose sa patrijarhatom u Istanbulu, gdje je sjedište globlanog duhovnog lidera patrijarha Vartolomeja, "prvog među jednakima" u pravoslavlju, koji je lider za oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana.

Ruska pravoslavna crkva je prošle sedmice davanje autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnij crkvi nazvala "najvećom podjelom u hrišćanstvu u posljednjih hiljadu godina".

XS
SM
MD
LG