Dostupni linkovi

Damask: Sljedeća meta naftom bogati region Sirije


Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Moalem
Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Moalem

Ministar vanjskih poslova Sirije Valid al-Moalem izjavio je u ponedjeljak da je "nemoguće" da njegova vlada odustane od "vitalnog" naftom bogatog istoka Sirije, sada pod kontrolom kurdskih snaga koje podržavaju SAD.

Al-Moalem je rekao da će istočna obala reke Eufrat biti sljedeća meta vlade, kada se riješi situacija u sjeverozapadnoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika.

Dogovorom Rusije i Turske prošlog mjeseca izbjegnuta je opšta ofanziva vladinih snaga na na Idlib koja je dom oko tri miliona ljudi.

Al-Moalem je rekao da kurdske snage koje podržavaju SAD "moraju odlučiti šta žele" inapustiti "iluzije" da će dobiti federalni sistem. Šef diplomatije je rekao da je vlada u Damasku odlučna da čitavu Siriju vrati pod njihovu kontrolu.

Oko 40 posto teritorije Sirije je ostaje van kontrole Damaska. Istočni dio kontrolišu kurdske Sirijske demokratske sange koje su uz podršku SAD protjerale militante "Islamske države" sa tih prostora.

Viši zvaničnik sirijske opozicije izjavio je da će dogovor Rusije i Turske kojim je izbjegnuta ofanziva vladinih snaga na provinciju Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, postati osnova za pregovore o "inkluzivnoj političkoj tranziciji".

Ahmed Tumah, koji je na čelu prelazne vlade koju su organizovale opozicione snage uz podršku Turske, rekao je da su pobunjenici ispunili svoj dio dogovora povlačenjem teškog naoružanja iz demilitarizovane zone.

Prema dogovoru Turske i Rusije od prošlog mjeseca, demilitarizovana zona bez prisustva radikalnih grupa treba da bude uspostavljena do ponedjeljka između pobunjenika i snaga sirijske vlade.

Tumah je u Istanbulu rekao da dogovor nema rokove i da će trajati dok se ne nađe "uspješno političko rešenje". Tumah se nada da će dogovor biti pretvoren u potpuni prekid vatre.

XS
SM
MD
LG