Dostupni linkovi

Navaljni izašao iz ruskog zatvora posle mesec i po dana


Više puta je bio u zatvoru od kada je organizovao velike demonstracije protiv Kremlja: Aleksej Navaljni

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni oslobođen je u nedelju iz zatvora gde je proveo oko mesec i po dana i izdržao dve uzastopne zatvorske kazne zbog organizovanja antivladinih demonstracija.

Navaljni je više puta je bio u zatvoru od kada je organizovao velike demonstracije protiv Kremlja i protiv korupcije prošle godine.

On je 28. avgusta osuđen na 30 dana zatvora zbog nedozvoljenih demonstracija u januaru na kojima je pozvao na bojkot predsedničkih izbora od 18. marta.

Harizmatični 42-godišnji opozicionar i borac protiv korupcije tada je optužio vlasti da su ga poslale u zatvor da ga spreče da protestuje 9. septembra protiv plana vlade o reformi penzija.

Iako je bio u zatvoru hiljade Rusa odgovorilo je na njegov poziv i širom zemlje protestovalo protiv izmene starosne granice za odlazak u penziju. Desetine njih je bilo uhapšeno.

Navaljnji je 24. septembra, tek što je izašao iz zatvora ponovo uhapšen i osuđen na 20 dana zatvorske kazne zbog pozivanja na proteste protiv nepopularnog penzionog zakona. Zakon kojim se predviđa da se za pet godina podigne starosna granica za odlazak u penziju u Rusiji na kraju je usvojen i 3. oktobra ga je potpisao predsednik Vladimir Putin.

Navaljni je postao vodeća ličnost ruske opozicije od velikih demonstracija 2011. i 2012. godine.

Više okupljanja koja se smatraju među najvećim u skorije vreme u Rusiji organizovano je na njegov poziv, a njegova retorika protiv korupcije posebno nailazi na ođek među mladima koji ga prate preko interneta.

XS
SM
MD
LG