Dostupni linkovi

Cipras: Makedonija nema alternativu za EU i NATO bez promene imena


Dogovor je jedina i nezamenljiva mogućnost za dva naroda: Aleksis Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je u subotu da Makedonija nema alternativna rešenja za ulazak u EU i NATO, ukoliko odbaci Dogovor iz Prespe o rešavanju spora o imenu.

"Želim da istaknem da je dogovor jedina i nezamenljiva mogućnost za dva naroda, ali i za stabilnost Balkana", rekao je grčki premijer na Centralnom komitetu njegove stranke Siriza.

Kako prenosi makedonska agencija MIA iz Atine, Cipras je istakao da Grčka neće prihvatiti da Makedonija, ako ne promeni ime, pod sadašnjim ustavnim imenom Republika Makedonija uđe u EU i druge međunarodne organizacije u kojima Grčka učestvuje ili će učestvovati.

"Ako naši susedi odbace ovaj dogovor kroz procese koji su u potpunosti za poštovanje i predviđeni njihovim ustavom, treba da znaju, moram da to kažem iskreno, da ne postoje alternativna rečenja za njihov ulazak u EU ili druge međunarodne organizacije u koje žele da se učlane, a u njima Grčka učestvuje ili će učestvovati", rekao je Cipras.

Makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za grčki dnevnik "Ta Nea" rekao je da ne postoji bolji dogovor o rešenju spora oko imena Makedonije od tog koji je postigao sa grčkim kolegom Ciprasom.

Zaev je izrazio nadu da će poslanici u parlamentu Makedonije poštovati volju naroda i podržati Dogovor sa Grčkom, čija je realizacija uslov za evroatlantsku integraciju.

U parlamentu Makedonije u sredu je počeo dugotrajni proces za izmene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom i promenu imena države u Severna Makedonija, čemu se suprotstavlja opoziciona VMRO DPMNE.

Glasovi najmanje devet od 48 poslanika koalicije oko VMRO DPMNE, potrebni su za dvotrećinsku većinu od 80 poslanika koja je neophodna za ustavne izmene.

Dogovorom sa Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviđeno je da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmene kojima će garantovati promenu imena u Severna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

XS
SM
MD
LG